Šta bi trebalo učiniti da u budućnosti ne dođe do nove pandemije virusa, poput korone koja je svet bacila na kolena.

O tome je objavljen razgovor sa istraživačem i piscom Dejvidom Kvameneom.

“Nepripremljenost zvaničnika je jedino što me je iznenadilo u celoj ovoj situaciji. Nisam imao iluzija da su ljudi koji kontrolišu točkove moći i vlade pažljivo slušali naučnike prethodnih godina ali sam mislio da ih slušaju makar toliko da se pripreme za nadolaću katastrofu,” rekao je Dejvid.

Inače, on je objavio pre nekoliko godina knjigu “Prelivanje” u kojoj je opisao kako se virusi sve više šire od životinja na ljude.

Obišao je mnoge zemlje, poput Kine, afrička sela koja su opustošena Ebolom. Podseća da su naučnici koji traže viruse u populaciji divljih životinjima ovaj virus otkrili još 2017. godine u Kini. Zato se može reći da je u osnovi čitavog ovog problema u stvari čovekov odnos prema prirodi.

“Sve divlje životinje nose svoje jedinstvene viruse. Kad uđemo u tropsku šumu sa njenom velikom raznolikošću, i krenemo da sečemo stabla, hvatamo životinje i ubijamo ih radi hrane, nudimo tim virusima priliku da postanu naši virusi, da uskoče u nas i pronađu novog domaćina. To je novo okruženje koje virusu prija i omogućava da se širi. A kada je virus ušao u čoveka on se onda širi po svetu i postaje jedan od najuspešnijih virusa na svetu, kakav je ovaj korona virus.”.

Govoreći o istraživanjima na terenu, on ističe da nikada nema dovoljno novca za istraživanja. Kada nema izbijanja epidemije niko nije zainteresovan za otkrivanjem novih virusa. A kada postoji epidemija onda se sredstva daju za hitnu medicinsku pomoć koja je neophodna u tom trenutku.

Na pitanje šta se može učiniti da se smanje šanse da se pojavi nova epidemija on ističe da je važno voditi računa da se smanje kontakti sa divljim životinjma. Dakle, treba smanjiti trgovinu divljim životinjama i onemogućiti da se virusi preliju u čoveka. A onda obezbediti da zdravstvene institucije deluje preventivno i efikasno da se prenošenje virusa ne proširi.

“Nadam se da je ova pandemija u dovoljnoj meri šokirala svet i podigla svest nadležnih da se obezbedi efikasan medicinski sistem da se ovako nešto ponovo ne desi”, rekao je Dejvid.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime