Ruska vojska je potvrdila da su u zemljinu orbitu poslali tri komunikaciona satelita. Ali, problem je što je Američka vojska registrovala 5 objekata.

Sve se desilo 30. novembra kada je raketa Rokot/Briz-KM lansirana sa kosmodroma Pljeseck u svemir poslala 3 satelita: Kosmos-2530, Kosmos-2531 i Kosmos-2532. I ne bi to bilo ništa neobično da NORAD nije registrovao malo drugačije činjenice. U svemiru se našlo pet umesto tri objekta. Četvrti objekat je verovatno deo rakete, ali peti je prava misterija.

Stvari tu postaju baš čudne. Peti objekat je napravio nekoliko kretanja u svemiru, što komunikacioni sateliti ne rade. Ovo inače nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju i zapadni stručnjaci sumnjaju da je u pitanju tajni ruski projekat, a možda i oružje.

Jedna od teorija je da je u pitanju satelit opremljen posebnim instrumentima kojima može da posmatra druge satelite i objekte. On može da služi za skupljanje svemirskog đubreta, ali možda i recimo da presreće komunikaciju i poverljive informacije.

Ranije je bivši direktor Roskosmosa Oleg Ostapenko rekao da to nisu “ubice satelita” ali da su ove letelice napravljene u saradnji sa Ruskom Akademijom nauka u cilju miroljubivog istraživanja. “Ispunili su svoju misiju”, rekao je Ostapenko.

Do danas se ne zna na šta je mislio…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime