Evo priče koja više liči na Hladni rat nego na 2014. godinu. Ruska vojska je lansirala misteriozni objekat u svemir. Zapadne bezbednosne agencije su zabrinute i prate njegovo kretanje.

 

Evo šta znamo do sada.

Neki od stručnjaka smatraju da bi objekat mogao da bude deo vojnog projekta Rusije za uništavanje neprijateljskih satelita.

Amaterski astronomi, ali i bezbednosne agencije su primetile neobičnu putanju objekta pod nazivom 2014-28E. Čini se da se kreće prema drugim ruskim satelitima a primećen je kako preleće preko Gvatemale.

Ovaj predmet je prvobitno proglašen za svemirski otpad, odnosno deo ruske rakete lansirane koja je u maju u orbitu odnela tri vojna satelita.

Ipak, Norad je od nedavno počeo da ga prati kada je primećena neobična putanja objekta.

Njegova svrha je nepoznata. Možda ima civilnu ulogu, recimo da skuplja svemirski otpad. Ili dopunjuje gorivom satelite. A možda i ne.

Zabrinjava i činjenica da su Ruski zvaničnici još 2010. godine najavili ponovno pokretanje projekta za uništavanje satelita. Zato neki zapadni stručnjaci misle da je 2014-28E možda upravo tajno lansiran "ubica satelita".

Zvanična Moskva nije potvrdila o čemu se radi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime