Grupa naučnika nedavno je spašavala stanicu koja je beležila podatke u zimskom mraku Arktika.

Oni su zimske mesece proveli na brodu u arktičkom ledu u okviru misije Multidisciplinarna opservatorija za proučvanje arktičke klime MOSAIC, piše Nature.com.

Ovaj projekat je počeo prošlog oktobra a do sada je u njemu očestvovalo pet odvojenih grupa naučnika, oko 300 ljudi.

Mrkli mrak, polarni medvedi, veoma, veoma niske temperature su deo izazova naučnika na Arktiku.

Tokom misije naučnici su zabeležili niz informacija o okeanu, ekosistemu, atmosferi tokom zime u ovim ledenim prostranstvima.

Istraživači su u dubinama okeana pronašli napredni eko sistem čemu se nisu nadali.

Njihovi podaci biće neprocenjivi za predviđanje budućnosti na Arktiku zbog zagrevanja i klimatskih promena. Pogotovo zbog toga što ima vrlo malo podataka o ovom području.

Ekipe naučnika su izgradile meteorološki toranj koji je stalno nadgledao temepraturu atmosfere na 2,6, 10 i 23 metra iznad površine. Ekstremni slojevi su iznenadili istraživače. Pokazalo se da je u nekoliko navrata inverzija od čak 5 stepeni C u najnižim delovima atmosfere ali ne znaju koliko se često to dešava i koja im je snaga. To je problem, jer oni imaju presudnu ulogu u količini toplote koja se oslobađa ili zadržava na Arktiču što utiče na vremenske razmere u drugim delovima sveta.

Pre dve godine tim naučnika NOAA otkrio je da se arktički led smanjio za 95% proteklih 33 godine. To znači da bi letnji morski led mogao da nestane što bi zagrejalo Arktik i ostatak sveta. Porastao bi i nivo mora

Cilj novog istraživanja je da utvrdi kako atmosfera i okeani utiču na stvaranje leda zimi i njegovo topljenje preko leta i kako će to uticati na ostatak sveta.

Ono što ih je najviše iznenadilo je da život uspeva u tami. Mislislio se da ga nema tokom zime ali nije tako. Naučnici su sakupili zooplankton, sitne organizme koji slobodno lebde u okeanu čak i usred arktičke zime.

Sakupljeno je niz podataka koji će se tek analizirti i dati zanimljive podatke važne za očuvanje čovekove prirode za ceo svet.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime