Većina građana Srbije ima pozitivno mišljenje o EU, ali zanimljivo je da čak 46 odsto Srba ne smatra sebe pravim Evropljanima. U istu grupu naši sugrašani svrsavaju Grke, Britance, Bugare, Turke…

Prema rezultatima ankete austrijske agencija za ispitavanje tržišta i javnog mnjenja MindTake Research, ispitanici iz Srbije su rekli da jake ili delimične simpatije gaje prema Italijanima (76 odsto), Grcima (73 odsto), Šveđanima (69 odsto) i Francuzima (65 odsto). Sa druge strane skoro nikakve ili nikakve simpatije prema Hrvatima (37 odsto), Bugarima (35 odsto) i Turcima i Rumunima sa po 29 odsto.

Čak 61 odsto ispitanih smatra da je ideja udruživanja vrlo ili uglavnom pozitivna, 21 odsto je neutralno, dok ukupno 18 odsto ima uglavnom (13 odsto) i vrlo (pet odsto) negativan stav po tom pitanju.

Najbliže povezivanje sa EU izazvalo je slobodno putovanje, kod čak 97 odsto ispitanika, a zatim obrazovanje i naučna razmena (93 odsto), investicije (90 odsto), zaštita životne sredine (89 odsto), zaštita potrošača (88 odsto), vladavina zakona (88 odsto) i ljudska prava (87 odsto).

"Vrlo je interesantno da, iako Srbi imaju snažno pozitivno mišljenje o ideji ujedinjene Evrope, ta pozitivnost se ne prenosi na njihovo mišljenje o drugim nacijama", rekao je izvršni direktor agencije Klaus Obereker.

Srbi možda smatraju, objasnio je on, da su Austrijanci i Nemci "najveći Evropljani", ali ipak osećaju veću bliskost sa narodima za koje smatraju da su "manje Evropljani", kao što su Italijani i Grci.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime