Novi ustav koji predsednik Recep Tayyip Erdogan nastoji da progura pretvoriće Tursku u “sultanat” i ukinuti demokratiju, smatra je predsednik turske advokatske komore .

“U našim knjigama imamo poseban pojam za to: sultanat”, rekao je Metin Feyzioglu novinarima u Ankari a prenosi index.hr.

Parlament ubrzano menja ustav kako bi se uveo novi sistem vlasti. Dosad je u prvom čitanju dvotrećinskom većinom usvojeno 18 amandmana, a sedam ih je prošlo i drugo čitanje.

Usvajanje paketa ustavnih reformi očekuje se ovog vikenda u parlamentu gde Erdoganova stranka Pravde i razvoja (AKP) ima većinu. AKP podupire deo predstavnika desnog Nacionalističkog pokreta (MHP), dajući mu potrebne dodatne glasove.

Ustavne reforme moraće da se usvoje i na referendumu a  Feyzioglu je upozorio da bi to moglo biti “poslednje slobodno glasanje”.

Turska je od neuspelog puča prošle godine u vanrednom stanju u kome su već ograničene neke građanske slobode. Otad je zatvoreno više od 40.000 ljudi, a kritičari upozoravaju da je vanredno stanje iskorišćeno za obračun s političkim disidentima.

Erdogan i čelnici AKP-a tvrde da će novi ustav, kojim jačaju ovlašćenja predsednika, doneti stabilnost Turskoj.

Protivnici, pak tvrde, da će nestati mehanizam uzajamne kontrole vlasti, jer će moć biti koncentrirana u rukama predsednika.

Ustavnoj reformi protive se leva opoziciona Narodna demokratska stranka (CHP) i prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) čijih je jedanaest zastupnika pritvoreno.

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime