Šta se to dešava u Siriji?

I da li počinje Treći svetski rat?

Verovatno ste i vi čuli da bi uskoro mogao da počne Treći svetski rat? Samo, da li je to baš tako ozbiljno i šta se dešava u Siriji?

Za početak – jeste ozbiljno.

Nova eskalacija je počela pre nekoliko dana kada se po svemu sudeći u Guti dogodio novi napad na civile hemijskim oružjem. Saveznici na čelu sa Amerikom su za njega optužili sirijski režim koji podržava Rusija. Oni sa druge strane kažu da nema dokaza o napadu.

Onda je američki predsednik Donald Trump najavio osvetu i napad na sirijske ciljeve. A onda je ruski ambasador u UN rekao da će oboriti sve rakete pa i napasti mesta odakle su ispaljene. Dakle, američke vojne brodove i podmornice.

I to bi bio prvi direktni sukob Amerike i Rusije IKAD.

Što je priznaćete zabrinjavajuće?

Sve se čini još komplikovanije posle jučerašnjeg neuspešnog sastanka Saveta bezbednosti, pa se napadi na sirijske vojne mete sada se čine sve bližim.

Samim tim, svet se primakao korak bliže potencijalnom direktnom sukobu između dve najveće vojne velesile, piše Independent.

Juče je i ruski ambasador u Libanu ponovio upozorenje da će Rusija odgovoriti na napade.

Koliko je stvar ozbiljna komentarisao je i Mihail Gorbačov. “Vrlo sam razočaran načinom na koji se naše vođe nose sa stvarima. Čini se da su nesposobni za dijalog, korišćenje diplomatije, a politika se pretvorila u razmenu optužbi, sankcija i vojnih napada.”, rekao je poslednji sovjetski vođa.

Da li će zaista početi Treći svetski rat?

Verovatno ne.

Odnosno, neki stručnjaci misle kako će Amerikanci na vreme javiti Rusima šta su mete napada, kako bi oni mogli da sklone svoje vojnike. Otprilike tako nešto se dogodilo i prošle godine…

„Ako je ovo napad takve vrste koji je ograničen na sirijske vojne instalacije, onda se može očekivati glasna reakcija, ali ne puno više od toga. Ipak ako napad na bilo koji način pogodi rusku infrastrukturu ili, nedaj Bože, ruske vojnike, odgovor će biti moćan“, rekao je za Independent Fyodor Lukyanov, stručnjak blizak ruskoj administraciji.

A sa ovakvim ljudima koji vode svetsku politiku…. ništa nas ne bi iznenadilo.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *