Šta raditi kada je napolju zagađen vazduh? Idealno bi bilo da ostanete u kući, zatvorite prozore i uključite prečišćivač vazduha.

Ali, mnogi nemaju prečišćivače a takođe ne možemo ni stalno da budeo u zatvorenom.

Kada nismo u mogućnosti da dane provodimo u izolaciji od dima poželjno je nositi duge rukave. Maske za lice imaju veći benefit u zaštiti od partikula dima nego što mogu na duže vreme iritirati kožu.

Ne smemo zaboraviti na kreme sa zaštitnim faktorom. Sunčevi zraci se manje vide kada je vazduh zamućen dimom ali prema nekim studijama dejstvo UVA zraka je veće. Zaštitni faktor treba da ima veću koncentraciju titanijum dioksida i cink oksida.

Pri povratku sa posla ili iz šetnje potrebno je promeniti garderobu u kojoj smo boravili napolju. U njoj se zadržavaju sve sitne partikule paljevine i prolongirano deluju na kožu. Tuširanje i blage pene za pranje su sledeći korak.

Izgled i zdravlje kože je u velikoj meri zavisno od našeg načina života i toga šta u sebe unosimo. Kod izloženosti dimu i zagađenju neophodno je pojačati unos antioksidanata. Oksidativni stres i oslobađanje slobodnih radikala dešava se i na koži i unutar našeg tela. Vitamini i drugi produkti voća i povrća su osnovna linija borbe protiv slobodnih radikala.

Obilna hidratacija organizma je važna kako bi se ubrzalo izlučivanje štetnih materija kroz bubrege.

Više o tome kako se zaštititi od dima i zagađenja pročitajte na stranici Dermaatološke Ordinacije Dermatim iz Beograda.