Zanima vas šta će biti sa Zemljom? Evo stvari koje će se DEFINITIVNO desiti.

Za 10.000 godina

Po svemu sudeći do tada će se Wilkesov bazen u istočnom Antarktiku otopiti i izliti. Tako će zbog dugoročnih posledica globalnog zagrevanja nivo mora biti veći do 4 metra. Australijski fizičar Brandon Carter tvrdi kako je 95 posto šansi da ljudi do tada već izumreti. Ako se to i ne desi, nestaće regionalne razlike među ljudima. To znači da će sve genetske varijacije, recimo smeđa ili plava kosa, biti ravnomerno raspoređene po celoj zemlji.

Za 13.000 godina

Do tada će se obrnuti leto i zima zbog promene ugla Zemlje. To je loša vest za severnu hemisferu koja i danas zbog većeg dela kopna ima ekstremnije zime i leta.

Za 15.000 godina

Sahara će se pretvoriti u tropsku regiju, kao što je bila pre 10.000 godina.

Za 20.000 godina

Černobil će biti ponovo siguran za ljude.

Za 36.000 godina

Zvezda, mali crveni patuljak Ross 248 proći će na udaljenosti od 3, 024 svetlosne godine i nakratko će biti naša najbliža zvezda.

Za 50.000 godina

Zbog Meseca koji usporava Zemljinu rotaciju, dan će postati jednu sekundu duži. Zemlja će ponovo ući u ledeno doba.

Za 100.000 godina

Hiperdiv VY Canis Major, 2000 puta veći od našeg Sunca, verovatno će eksplodirati u supernovi. Na Zemlji verovatno neće biti većih posljedica osim svetlosnog spektakla.

Za 200.000 godina

Sva sazvežđa će prestati da postojei, odnosno ne bismo ih prepoznali. Za 295.000 godina, sonda Voyager 2 proći će 4,7 svetlostnih godina od Sirijusa, najsjajnije zvezde na noćnom nebu.

Za 300.000 godina

Otprilike tada zvezda WR 104 ekspldiraće u super novoj. Ako nemamo sreće, njeni polovi će biti okrenuti prema nama što će uništiti ozonski omotač i zemljinu atmosferu.

Za 500.000 godina

Istrošeni uranijum iz današnjih nukelarnih reaktora će konačno prestati da zrači. Statistički, do tada će nas gotovo sigurno pogoditi asteroid od kilometra ili veći.

Za milion godina

Zemlju čeka supererupcija koja će izbaciti 3.200 kilometara kubnih magme, kakva je bila erupcija Tobe pre 75.00 godina. Najkasnije do tada će eksplodiratie Betelgez pa će se svetlo videti i tokom dana.. Sve staklo koje smo napravili konačno će se raspasti. Od građevina bi do tada preživele samo masivna kamena zdanja poput piramida.

Za dva miliona godina

Trebalo bi da se do tada oporave koralni grebeni,

Za 10 miliona godina

Crveno more će poplaviti Afriku i podeliti je na Nubijsku i Somalijsku ploču.

Za 50 miliona godina

Satelit Fobos će se sudariti sa Marsom. Zbog kretanja tektonskih ploča, prostori današnjih Los Angelesa i San Francisca će se spojiti. Zbog sudara severne Afrike i Euroazije nestaće Mediteran i stvoriti se planinski lanac nalik na Himalaje.

Za 600 miliona godina

Zbog sve većeg sjaja Sunca, ugljenično-silikatni ciklus je poremećen jer se više uništavaju površinske stene. Šume će nestati što će izazvati masovno izumiranje.

Za 800 miliona godina

Neki biolozi predviđaju da bi se do tada život još mogao očuvati samo u okeanima. Ali i to je pitanje. Ako nešto i ostane živo na Zemlji to će biti jednoželijska bića pod morem.

Za milijardu godina

Sunce će sijati 10 posto snažnije zbog čega će prosečna temperatura na Zemlji dostići 47stepeni.

Za dve milijarde godina

Temperatura na zemlji će biti 150 stepeni. Sav život će nestati.

Za tri milijarde godina

Postoji otprilike 1:100.000 šansi da nas do tada gravitacioni uticaj neke prolazeće zvezde izbaci u svemir.

Za četiri milijarde godina

Mlečni put će se sudariti sa Andromedom.

Za pet milijardi godina

Sunce će potrošiti vodonik u jezgru i počeće  fuzija težih elemenata, zbog čega će se Sunce širiti i rasti u crvenog džina.

Za sedam milijardi godina

Sunce će narasti 256 puta, odnosno otprilike do današnje orbite Zemlje. Verojatno će progugutati i Zemlju. Možda se Zemlja i spasi zbog slabije gravitacije Sunca.
 
Za osam milijardi godina

Od sunca je ostao beli patuljak, upola manje mase nego danas. Temperature na Zemlji (ako preživi) kao i na svim planetima počeće drastično da padaju.

Za 14 milijardi godina

Sunce se potpuno ohladilo i postalo crni patuljak …

Za 22 milijarde godina

Po nekim teorijama kraj svemira bi trebalo da se dogodi otprilike tada. Prostor i vreme će se raspasti i svemir postaje nešto nalik na obrnutu crnu rupu – singularnost u kojoj je svaka udaljenost beskonačno duga.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime