Šta je to Paradoks perfekcionizma?

Ako želiš da sve radiš najbolje moraš da se menjaš, HITNO

Koliko puta ste čuli da je neko perfekcionista? Možda i za sebe mislite da ste upravo takvi?

Samo da li znate šta to zapravo znači? Ako smatrate da to znači da sve radite sjajno, niste u pravu.

Perfekcionizam je zapravo odbrambeni mehanizam kojim se krijete od grešaka i kojim krijete vaše slabosti od drugih ljudi, objašnjavaju psiholozi.

Samo, postoji nekoliko problema sa tim.

Prvi je da možete neko vreme da se krijete, ali ne zauvek. Pre ili kasnije ćete pokleknuti pod pritiskom. A onda se stvari neće dobro dešavati za vas.

Takođe, postoji nešto što se zove Paradoks perfekcionizna, a njegova posledica su sasvim suprotni efekti i posledice on onih koje očekujete.

Paradoks je u tome što perfekcionizam na kraju stvara više grešaka. Kada se stalno trudite da baš nikada ne pogrešite sve vreme ćete biti pod stresom i previše pažnje posvećivati tome da ne pogrešite čime ćete zanemariti osnovni zadatak.

Umesto da koristite znanje, instinkt ili razum razmišljaćete koja odluka neće biti pogrešna, šta će se najviše dopasti šefu, partneru ili šta je najbliže nekom nepostojećem idealu savršenog.

Na kraju, perfekcionizam rezultuje snažnim strahom od neuspeha, koji nužno vodi upravo neuspehu.

Ako se pronalazite u svemu ovome trebalo bi da sebi postavite 3 pitanja:

1. Da li po svaku cenu želiš da zadovoljiš druge?

U tom slučaju odmah prekini da se fokusiraš na tuđa očekivanja. Ako se stalno trudiš da ne razočaraš druge na kraju ćeš razočarati sebe. Vodi život koji si odabrao i biraj stvari koje su u tvom interesu. Budi iskren i otvoren pa će te i drugi poštovati. A što više se trudiš da zadovoljiš druge to ćeš ih na kraju više razočarati.

2. Šta je najgore što može da se dogodi?

Šta će se desiti ako ne bude kao što je u tvojim savršenim perfekcionističkim planovima? Da li će se zaista desili loše stvari ili si sve malo umislio?

Kada imamo prevelika očekivanja mi sami hranimo strahove umesto da jačamo motivaciju. Nemoj da se baviš onim što bi moglo da se desi, već uživaj u onome što se dešava.

3. Šta možeš da naučiš od neuspeha?

Potrebno je da shvatiš da sve može da se menja pa i ti sam. Kada nešto ne bude kao što si planirao to je samo informacija da bi stvari trebalo da probaš na drugi način.

Šta možeš da naučiš iz neuspeha i šta je potrebno da promeniš?

Savršen život je samo onaj u kome možeš da zaista uživaš. A to sigurno nije idealizovana verzija koja ne postoji i koja ni ne može da postoji.

Zato se opusti i uživaj u životu pa i greškama koje su sasvim normalne…

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *