Čuveni fizičar Stephen Hawking je u svom poslednjem naučnom radu tvrdio da svemir nije beskonačan, kao što se obično smatra.

On je pre smrti u martu završio svoj poslednji naučni rad o svemiru. Na teoriji radio sa belgijskim naučnikom Thomasom Hertogom, a ona je mnogo jednostavnija nego se mislilo, prenosi The Guardian.

Realnost može činiti više paralelnih svemira, ali svaki od njih se znatno ne razlikuje od onog našeg, zaključak je poslednje Hawkingove teorije.

“Teorija po kojoj su paralelni svemiri veoma slični daje nam nadu da ćemo moći u potpunosti da shvatimo okvire kosmologije”, izjavio je Hertog.

Rad pod nazivom “A Smooth Exit from Eternal Inflation?” (“Lagani izlazak iz večite inflacije?”) bavi se Velikim praskom.

Teorija inflacije kaže da se svemir brzo razvijao u relativno kratkom vremenskom periodu neposredno nakon Velikog praska. Veruje se da inflacija nije nikada prestala i da će trajati beskonačno, zbog čega dolazi do stvaranja novih svemira.

Osim toga, zakoni fizike i hemije mogu u svakom od tih svemira biti drugačiji, a sve zajedno čini jedan multisvemir.

Ipak, Hawking tvrdi kako ti svemiri nisu beskonačni, pa je tako konačan i multisvemir, a sve je zasnovano na teoriji struna koja je “pomirujuća” između dve međusobno kontradiktorne opšte teorije relativnosti i kvantne fizike.

Sve vam je jasno…