Sinoć je održana još jedna Evrovizija. I umesto o muzici svi pričaju o temi – Kulturno prisvajanje. Pobedila je Neta Barzilai iz Izraela, ali ubrzo su po netu mogli da se nađu ne baš lepi komentari.

Mnogi joj zameraju Kulturno prisvajanje ili Cultural Appropriation. Barzilai je bila obučena u kimono, frizura je bila u stilu Japanki a šminka prenaglašena. Zapravo sve je izgledalo kao karikatura Azijskih nošnji. Da li je to bio dobar nastup? Verovatno.

Samo šta je zapravo Kulturno prisvajanje?

Pa, vrlo važna stvar za dobar deo planete zapravo, već nekoliko poslednjih godina.

Kulturno prisvajanje je moderan koncept koji se odnosi na nepoštovanje tuđe kulture, obično manjinske.

Na primer, turista koji dođe u Beograd se šeta po gradu obučen u srpsku narodnu nošnju.

Ili, devojka koja je obukla azijsku haljinu za maturu, što je inače bila velika tema pre desetak dana, zbog čega je izazvala negativne reakcije Kineza, ali i nekih drugih:

Ili, vi odete u Meksiko i nosite Sombrero dok se šetate pijani po plaži. Ili u Americi kupite kapu u obliku perja Indijanaca.

Kulturno prisvajanje: Šta je problem?

Problem je u tome što taj turista u Beogradu ili svi iz drugih primera ne pokazuju poštovanje prema tuđoj kulturi, već je bez pitanja i bez prava prisvajaju.

Kulturno prisvajanje može da se odnosi na ideje, simbole, artefakte i bilo koji aspekt kulture određene grupe ljudi.

Neki čak tvrde kako Kulturno prisvajanje ima i elemente rasizma pošto otvoreno ismeva i vređa pripadnike drugih naroda, rasa ili kultura.

Ipak, trebalo bi praviti razliku između kulturnog prisvajanja i kulturne razmene, koja nema negativnu konotaciju, odnosno prihvatljiva je za obe ili više kultura koje su uključene u razmenu.

“Mislim da postoji tanka, ali jasna linija između ova dva pojma. Čak i ako je ta linija između razmene i prisvajanja izvijena, spiralna i puna petlji, ona ima svoju početnu tačku: poštovanje”, objašnjava Jarune Uwujaren iz Everyday feminism.

Ceo koncept je i dalje poprilično nov i poslednjih godina se o njemu poprilično govori u Americi. Iako je i tamo pod velikom debatom zbog kontroverznih tumačenja i naravno različitih stavova. Recimo, da li je kulturno prisvajanje ako pojedete pizzu ili kinesku hranu? Da li manjine mogu da ugroze većinsku kulturu? I slično…

Ipak, svi se možemo složiti da je kulturno prisvajanje, kao karikirano preuzimanje osobina pa i izgleda određenog naroda sa jedinim razlogom skretanja pažnje, vrlo verovatno – uvredljivo.

Naravno, ponekad je teško odrediti gde je ta granica između poštovanja drugih, dobrog ukusa ili kulturnog prisvajanja i vređana tuđe kulture. Zato se u poslednje vreme često pojavljuju i brojne parodije na ceo koncept. Evo nekoliko aktuelnih koje su se pojavile u poslednjih par dana posle priče o maturskoj haljini. A ako vas zanima šta su uopšte ta ljudska prava i zašto su toliko važna kliknite ovde.

kulturno-prisvajanje

kulturno-prisvajanje

kulturno-prisvajanje

kulturno-prisvajanje

kulturno-prisvajanje

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime