Neverovatno, ali mogućnost nuklearnog rata uopšte nije nerealna i mnogi misle da je napetost poput one tokom Hladnog rata.

Od Kubanske krize, preko Hladnog rata, pa do današnjeg prepucavanja SAD-a i Severne Koreje svet se stalno suočava sa pretnjom koju je sve teže ignorirati, piše Independent.

Tako je sada i Američka državna agencija za zaštitu okoline objavila dokument u kome je tačno navedeno kako se građani trebaju ponašati ako njihova regija bude izložena nuklearnom napadu.

Hrana

Moguće je da zbog zračenja nećete smeti da jedete hranu koju ste uzgojili u svom vrtu, a takođe stoka ne bi smela da pase na ozračenim pašnjacima. Vlasti bi takođe, u slučaju potrebe, mogle da ograniče upotrebu određene hrane iz prodavnica ako se pokaže da je kontaminirana zračenjem.

Voda

Potrebno je izbegavati kontaminiranu vodu i prebaciti se na alternativne izvore. Najbolje je piti vodu iz flaša ili koristiti vodu iz podzemnih izvora.

Kako se zaštititi na otvorenom?

Prekrijte nos i usta, ne dodirujte objekte pogođene eksplozijom. Što pre uđite unutra i ostanite tamo.

Ostanak na otvorenom je najgori mogući izbor jer se padavine mogu zadržati na vašoj odeći i koži. Dobro zatvorite vrata i prozore.

Ako imate gas maske, stavite ih

Kako se zaštititi u automobilu?

Zatvorite prozore i isključite ventilaciju i grejanje. Pokušajte da se dokopate neke zgrade. Ako je to nemoguće, ostanite u vozilu i sakrijte se na nekom natkrivenom mestu.

Uključite radio kako biste na vreme čuli sve važne vesti.

Kako zaštititi zdravlje?

Morate što pre ukloniti radioaktivne čestice sa kože, kose i odeće. Skinite ozračenu odeću i operite se. Ako ne možete da koristite tuš, obrišite se vlažnim maramicama ili čistim mokrim peškirom.

Izduvajte nos i očistite obrve i trepavice.

Prilikom pranja kose ne koristite regenerator jer bi on mogao da uzrokuje da čestice ostanu zalepljene za vašu kosu.

Kućne ljubimce takođe operite šamponom i sapunom pod tekućom vodom, ali pazite da pri tome koristite rukavice i prekrijete usta i nos.