Civilizacija je propala, nemate struje ni vode, ulice su jezivo prazne. Vi ste jedini preživeli.

A šta bi se dalje dešavalo, otkriva profesor Lewis Dartnell sa Univerziteta Westminster.

Prvih nekoliko dana

Struje će biti verovatno još nekoliko dana. Ako pronađete solarne panele ili prenosive generatore moći ćete da koristite električne uređaje bar još neko vreme.

Internet će prestati da postoji čim se ugase serveri zbog nestanka struje. GPS bi trebalo da funkcioniše bar još nekoliko meseci. Sateliti zaslužni za GPS će posle toga izaći iz svoje orbite i sve će se raspasti.

Prvih nekoliko nedelja

Trebalo bi da što pre pronađete druge preživele ako ih ima. Tako ćete se braniti od divljih životinja ili bandi. U grupi je lakše tražiti hranu i sakupljati plodove zemlje. Drugi bitan cilj je otići iz grada. Bez električne energije gradovi su jako loše mesto za preživljavanje. Odlazak u ruralnu okolinu gde ima drveća i vode je mnogo bolji izbor.

Prvih nekoliko meseci

Najvažnije je da do tada pronađete siguran izvor čiste vode. Tako ćete izbeći mnoge bakterije iz vode. Prokuvavanje je jedan od najboljih načina za ubijanje mikroorganizama, ali troši puno energije. Pored toga, hlor dobro pročišćava vodu. Možete za to da koristite običnu varikinu.

Solarna dezinfekcija je takođe uspešna tehnika. Plastična boca se napuni vodom i ostavi dan ili dva na suncu. Ultraljubičasta svetlost će ubiti mikroorganizme.

Prve godine

Do tada će vam ponestati konzervirane hrane, pa ćete morati sami da nalazite hranu. Preporučuju su pre svega pšenica, kukur i pirinač.

Prva decenija

Grupe ljudi se već oslanjaju same na sebe. Naučite neke davno zaboravljene zanate kao što su kovanje i izrada metala. Polako ćete ovladavati veštinama i graditi civilizaciju od nule…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime