Generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović kaže da su građani Srbije svojim donacijama sakupili 850.000 dolara za pomoć Japanu. Tolika je protivrednost dinarskih donacija koje su do 23. marta uplaćene na račun Crvenog krsta Srbije

Ona je objasnila da Crveni krst Srbije, zbog teške situacije u Japanu, nije želeo da čeka sa transferom dosad prikupljenog novca, iako očekuje da Vlada Srbije uplati pomoć od 50 miliona dinara. Milenović je navela da će donacija Vlade Srbije biti uplaćena 29. marta i Crveni krst će je odmah uputiti Japanskom crvenom krstu, javlja Tanjug, prenosi Mondo.

Pomoć narodu Japana uplatilo je 114 pravnih lica i mnogi građani Srbije, rekla je Milenović i dodala da je na humanitarni broj 2001 tri operatera mobilne telefonije stiglo 160.771 sms poruka za pomoć ugroženom stanovništvu Japana.

"Telekom Srbija" evidentirao je skoro 46.000 humanitarnih poruka, "VIP-Mobile" blizu 70.000 i "Telenor" više od 45.000, precizirala je ona i podsetila da su operateri preuzeli plaćanje poreza na ove usluge.

Sredstva porikupljena putem sms poruka biće u aprilu uplaćena na račun Crvenog krsta Srbije i određenom dinamikom odmah upućivana Japanskom crvenom krstu koji novčanu pomoć šalje Komisijama za raspodelu formiranim pri lokalnoj samoupravi pogođenih oblasti.

Odatle će novčana pomoć biti upoćena onima koji su najugroženiji, kazala je Milenović ukazavši da je, prema procenama Japanskog crvenog krsta, ova vrsta pomoći najpotrebnija.

Milenović je navela da račun Crvenog krsta Srbije ostaje otvoren za uplate novčane pomoći Japanu, a da će humanitarni broj za slanje sms poruka biti aktivan do kraja juna.

Prema njenim rečima, Crvenom krstu Srbije obraćaju se i građani koji žele da ugoste ili na neodređeno vreme zbrinu decu iz Japana koja su izgubila roditelje.

Ona je ukazala da je starateljestvo nad decom u nadležnosti Ministarstva za rad i socijalnu politiku, odnosno centara za socijalni rad i da je još rano za ovu vrstu pomoći.

"Japan čini sve što je moguće da u zemlji zbrine sve stradale", rekla je Milenović i objasnila da će ova vrsta humanitarne pomoći biti razmotrena tek kada bude tačno utvrđen broj poginulih i nestalih i kada se bude znalo koliko je dece ostalo bez roditelja i srodnika u katastrofama koje su 11. marta pogodile zemlju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime