Srpski arheolozi otkrili su netaknuti sarkofag na lokalitetu rimskog grada Viminacijuma, piše Reuters. U sarkofagu se nalaze i dva skeleta sa zlatnim i srebrnim nakitom.

Ilija Mikić, antropolog kaže da su skeleti pripadali visokom muškarcu srednjih godina i mlađoj ženi.

Pored njih su otkrivene i tri bočice parfema, dok je devojka imala zlatne naušnice, ogrlicu, srebrno ogledalo i nekoliko skupocenih šnala za kosu. Pronađena je i srebrna kopča kaiša kao i ostaci muških cipela.

“Možemo da zaključimo da su pripadali višoj društvenoj klasi”, dodaje Mikić.

Viminacijum se nalazi pord grada Kostolca oko 70 kilometara istočno od Beograda. Bio je vojni kamp i prestonica rimske provincije Gornja Moezija. Imao je hipodrom, tvrđanu, forum, palate, hramove i amfieteatar, kao i akvadukte, kupatila i radionice. Procenjuje se da je u njemu živelo oko 40.000 ljudi. Do sada je tek oko 4 posto Viminacijuma istraženo, kaže Miomir Korać, direktor lokaliteta.

On dodaje da je danas većina rimskih utvrđenja zakopana ispod modernih gradova, Londona, Milana, Budimpešte ili Beograda.

“Samo Viminacijum ima 450 hektara na otvorenom prostoru pogodnom za istraživanje. Siguran sam da će nam to doneti nemerljivu količinu informacija.”

Do sada je već pronađeno na hiljade predmeta, ukjučujući zlatni nakit, magijske simbole, drago kamenje, skulpture, grnčariju, mozaike i freske. Iskopavanje i istraživanje je počelo daleke 1882. godine.

Utvrđenje Viminacijum je uništeno u petom veku od strane Huna a ponovo ga je podigao Imperator Justinijan.