Svi vi koji ste maštali da sa velikim društvom krenete na planinarenje sa kampovanjem možete to da uradite na dva evropska koridora koji prolaze kroz Srbiju.

Evropska pešačka asocijacija je Srbiju ubacila na mapu puteva E4 i E7. Prvi ide istočnom, a drugi zapadnom Srbijom, a koridori su veoma dobro prilagođeni turistima i planinarima.

Evropski pešački koridor E4 polazi od Gibraltara i proteže se preko Pirineja i jezera Konstanca i Balaton, do Srbije gde na istočnoj strani počinje kod Kanjiže. Trasa vodi preko Carske bare, Beograda, Đerdapa do kanjona Jerme, gde prelazi u Bugarsku i put dalje nastavlja u pravcu grčkog ostrva Krita sve do Kipra.

Koridor E7 počinje na Kanarskim ostrvima u Atlantiku, pa se preko Mediterana, Andore i Francuske, proteže duž italijanskog jezera Garda i južne Mađarske. Zapadna varijanta kroz Srbiju polazi od Palića, pa preko Bača, Novog Sada, Zasavice, Rajca i Zlatibora, nastavlja se do Sopotnice, Đavolje Varoši i Vlasine, pa sve do najjužnije planine Dukat i dalje u Bugarsku.

Evropski pešački koridori se nalaze samo u prirodi i imaju u okolini važne kulturno-istorijske spomenike, planine i banje, a svi pešaci moraju da uz koridore imaju pristup odličnim izvorima hrane i smeštaja. Pa gde bolje nego u Srbiji? Mi idemo na proleće, a vi?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime