NASA je danas predstavila ovaj neverovatni noćni snimak Evrope napravljen iz Međunarodne svemirske stanice. Na njemu se vidi deo Italije i skoro ceo Balkan.

 

Najsvetlija tačka u našem kraju je Beograd, a u blizini su Budimpešta i Zagreb koji se takođe ističu svetlosnim zagađenjem, kako to kažu naučnici.

5 KOMENTARI

  1. Da, kod nas je ne najsvetlija, nego jedina tacka…dok u Italiji nema svetlih tacki nego svetlih mrlja koje hvataju velike povrsine a izmedju njih, opet sve osvetljeno samo slabije.

    kolko smo mi tuzno zaostala zemlja…

  2. To, da smo zaostaliji od Italije svakako stoji, ali ipak je Italija članica G7 što znači među najrazvijenijim državama sveta. Ali kada je reč o svetlosnom zagađenju, važno je imati u vidu i broj stanovnika (Italija oko 59,a Srbija oko 7.5 miliona) kao i gustinu naseljenosti (Italija oko 190/km2, a Srbija oko 96/km2 bez AP Kosova), a uz to na snimku se vidi da su centralni, južni i istočni delovi pod oblačnim sistemom pa je svetlost zaklonjena. Tako da sve u svemu snimak ne izražava razvijenost država.

  3. Tacno, ima oblaka…mada pitanje je da li bi bili svetliji i bez njih.
    A da smo slabo osvetljeni jesmo. Ali ja sam nesto vise uporedjivao sa Hrvatskom nego sa Italijom…nju sam samo spomenuo jer je prilicno ujednaceno osvetljena i na jugu koji vazi za najsiromasniji region u Zap. Evropi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime