Najveća naftna kompanija na svetu, Saudi Aramco, priprema se za izlazak na tržište.

A to će biti najveća privatizacija ikada u istoriji, dok se pretpostavlja da će vrednost kompanije prevazići trenutno najveću firmu na svetu Apple za 5 puta.

Stvar je u tome što naftna kompanija Saudi Aramco poseduje oko 12 posto svetskih zaliha nafte.

Ali trebalo bi da znate još par stvari o privatizaciji.

Saudijskoj Arabiji je potreban keš i to što pre zbog niske cene nafte. Takođe, potreba joj je diverzifikacija ekonomije. Zanimljivo je posmatrati kakav će biti uticaj ove privatizacije na svetsko tržište? I kako će sve uticati na dešavanja na Bliskom istoku.

Saudijska Arabija ima veliki problem. A to je zavisnost od samo jedne industrije. Ovaj problem poznatiji je pod nazivom holandska bolest, koja je kao takva nazvana po ovoj zemlji koja je nekada svu svoju snagu, ekonomiju i privredu usmerila samo na proizvodnju gasa, zanemarujući ostale industrije koje su time postale manje konkurentne.

Zbog toga je saudijski princ Mohammed bin Salman, najavio “Viziju 2030”, plan koji uključuje velike reforme. Sav novac od prodaje kompanije biće uložen u fond koji će se iskoristiti za razvijanje drugih industrija kao i investiranje.

Postavlja se pitanje uticaja ove odluke na globalne finansije, odnosno šta će se promeniti kada se pojavi najveći fond koji je ikada postojao.

Eksperti smatraju da će ukoliko sve prođe dobro, Iran i druge zemlje bogate naftom morati da slede ovaj primer i prodaju svoje kompanije.

A to će voditi drugim stvarima. Otvaranjem ka investitorima, zbpg čega će te zemlje morati da poštuju međunarodne standarde. A to bi mogle da budu i dobre stvari, piše The Independent.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime