Već smo pisali u šopokalipsi, odnosno skorom gašenju prodavnica pa čak i celih tržnih centara.

E pa počelo je!

Stručnjaci investicione banke Goldman Sachsa za šopokalipsu najviše navode migraciju klasične trgovine na internet.

„Očekuju nas velike društvene i ekonomske promene. Ono što se danas događa nama i Amerikancima, dogodiće se u svim razvijenim ekonomijama, jer onlajn trgovina naprosto proždire maloprodajni sektor“, kaže britanski savetnik za maloprodaju Richard Hyman.

Prigradski šoping centri se prazne, a nervoza se takođe širi među trgovačkim lancima u EU.

Jedan od glavnih razloga krize je ‘efekat Amazona’ – e-trgovina proždire šoping kakav smo do sada poznavali.

Do kraja godine tradicionalni američki trgovački lanci Sears, Wallgreen i Gap zatvoriće 11.000 prodajnih mesta. Zatvaranje trgovina najavili su JC Penny i nekada najveća robna kuća na svetu Macy’s. Samo je prošle godine u SAD bankrotiralo deset maloprodajnih lanaca.

Bankrotom je završena igra i za kralja klasičnih dečjih igračaka Toys’R’Us sa 1.600 prodajnih mesta i 64.000 zaposlenih. Prošle godine u Americi je bez posla u maloprodaji ostalo 89.000 prodavaca, a predviđa se da će se do kraja 2018. zatvoriti 9,8 miliona kvadratnih metara trgovačkog prostora.

Slično je počelo i u Evropi.

U nekadašnje krcate šoping zone useljavaju se male prodavnice tipa ‘sve po jedan dolar ili funtu’, ali i ti superjeftini lanci bore se za kupce i jedva preživljavaju.

Internet prodaja koja raste neverovatnim stopama čak i d 20 posto godišnje su samo jedan od problema maloprodaje.

Kupci su sve probirljiviji a takođe, sve manje obrazovanih kupaca na zapadu želi da vreme provodi u šopingu a okreću se sportu i prirodi…

Za tržne centre u Srbiji se baš i ne sekiramo. Bar ne za sada…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime