Da se prosečan Srbin pita, osam puta devet bilo bi 56, Večni grad bio bi Pariz ili eventualno Venecija, a jedna petina bila bi isto što i 25 procenata.
 
Ovo su samo neki od odgovora na pitanja sa malog testa kulture na kome su pale sve generacije ispitanih, od srednjoškolaca do odraslih.

"Večni grad? Jao, to mi je poznato. Znam sigurno. Evo, na vrh mi je jezika. To je Pariz! Ne, ne, pogrešio sam. Venecija! Venecija je Večni grad", zadovoljno je odgovorio osamnaestogodišnji Stefan, siguran da je pogodio. Njegov drug Mladen (18) odmah je krenuo da ga ispravi.

"Ma kakva Venecija, je l’ si lud? To je Pariz", dodao je kao iz topa.

Odgovaranje na elementarna pitanja iz srpskog jezika, matematike, geografije, istorije, biologije i hemije, ispitanike je veoma zabavilo, iako skoro ni na jedno nisu znali da odgovore tačno. Što su veće nebuloze davali kao odgovore, više su se smejali i čekali da čuju još.

"Koje ćelije su odgovorne za imunitet? Paaaa…. Telesne. To su uostalom i jedine za koje znam", poručila je učenica jedne beogradske gimnazije i nakon toga prasnula u smeh.

Nijednog ispitanika isto tako nije bilo sramota ako nije znao da pomnoži osam i devet.

"Pedeset i šest, je l’ tako", upitala je devetnaestogodišnja studentkinja.

"Stani, razmisli", imala je još jednu priliku, ali ona je ostala pri svojoj računici.

Kod pitanja iz istorije nisu želeli da kalkulišu. Od osmoro anketiranih, svega dvoje je znalo da je Dušanov zakonik prvi pravni akt u Srba. Petoro njih odmah je priznalo da nema ni ideju šta bi to moglo da bude, a jedan je bio siguran da je prvi pravni akt u dugoj srpskoj istoriji – Sretenjski ustav.

Iako su se kod ovog pitanja uzdržali patriotskih komentara, na pitanje sa kojih osam država se graniči Srbija, neki ispitanici iskazali su istinsko rodoljublje.

"Graniči se sa Republikom Srpskom, jer ja ne priznajem Bosnu, zatim sa Kosovom…", patriotski je nastavio niz devetnaestogodišnji student.

I tako, uz niz “zanimljivih” odgovora, neslavno završili ovu anketu. Ocena – jedan, prognoza – loša. A posle neka kažu da mala matura nije bauk za osmake. Njih smo ovoga puta poštedeli testiranja.

2 KOMENTARI

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime