Rezultati istraživanja pod nazivom "Inicijativa mladića za prevenciju rodno uslovljenog nasilja" sprovedenog u Hrvatskoj, BiH i Srbiji ukazuju na veoma uznemirujuće stavove mladih. Tako, više od 40 posto mladića misli da postoje situacije kada devojka zaslužuje šamar, a čak 71 posto smatra da muškarac odlučuje kada će i kako imati seksualne odnose.

Nasilje nad devojkama i ženama je zabrinjavajuće. Četiri posto ispitanih mladića tvrdilo je da je prisililo devojku ili neku drugu ženu na izvođenje neke seksualne aktivnosti sa njima, tri posto da je udarilo devojku, a četiri posto ošamarilo.

Zaključak je da je rana izloženost nasilju u porodici najviše kriva za pojavu nasilja. Takođe, koordinator udruženja Natko Gereš rekao je da se muškarci ceo život uče obrascu "budi muško", koji uključuje nasilje.

7 KOMENTARI

 1. hahahaha.. pa zar nije normalno? hahaha 😀

  salim se naravno, but that’s life.
  nije valjda da ste “šokirani” ovim podacima? 😛

  stoka je uvek bilo i bice. najbolje je poceti od sebe i biti primer drugima, bla bal bal

 2. Stoke ima i bice, lepo receno.

  Samo koliko ja vidim, stalno se prave istrazivanja samo za nasilje nad zenama.
  Niko ne pominje nasilje nad suprotnim polom.

  Zene nisu samo zrtve. Ima dosta onih koje zlostavljaju svoje muzeve, psihicki kao i fizicki. Sta na to reci?

  Bila je jedna domaca emisija, gde su se javljale zene koje imaju problema u porodici sa zlostavljanjima.
  Ali kada su muskarci poceli da se javljaju…
  “Bije ga i preti da ce pobiti decu, ako bilo sta preduzme, a on nece d abije zensko…”

  “Zena pije i upropascava porodicu…”

  Dakle pre nego sto pocnete da generalizujete muskarce kao stoku koja maltretira i bije zene, razmislite malo i u drugom pravcu…

 3. ajd za ono prvo da je bije što je *provalio* NE, to samo da napustiš ako nevredi razgovarati, a za ono drugo sam se šalio ^_^ to je do muža problem, sve zavisi kako se on postavi u životu sa njom :)) ako je nežan, plašljiv, stidljiv, i sl. a ona totalno suprotna, pa taj ga najebo i takav teško da uzvrati nešto verbalno ili udarcem 😀

  a ima tako i bolesnih žena pa uvate da biju muža za sitnicu neku a on ne sme da je pogleda u oči jer je fina osoba koja ne bi voleo da povredi nekog itd… :/

  ima tu razne kombinacije… i eto nisu samo žene žrtve kao što dole kaže Mića

  😀 poz!

 4. dom je za maltretiranu decu, a da se napravi posebeno groblje za zene koje je ubio muz sa nadpisom:

  OVDE LEZE GLUPE ZENE,
  JER SE UDAVALE ZA KRETENE!

 5. Eto, napokon da se slozim sa tobom Matvej 😉

  Jedino ne treba biti prosta i naivna budala, sve ostalo ce samo od sebe da se sredi. Ukoliko je to brak iz obostrane ljubavi, onda ce tu biti i tolerancije i volje lep i normalan zajednicki zivot. Obzirom da to i nije u vecini slucaja… slucaj, onda dolazi i do svega drugog, kao npr nasilja u porodici.

  Razumevanje i tolerancija vode do lepog i ugodnog zivota.

 6. Muškarac teran željom, zasnovanoj na seksualnoj emociji, da bi zadovoljio ženu, može da bude, i često jeste, u stanju da postigne velika ostvarenja, ali njegove akcije mogu biti neorganizovane, neprikladne i krajnje destruktivne, gde može da ukrade, prevari i počini ubistvo.

  Emocije su stanje svesti. Priroda je snabdela čoveka „hemijom svesti“ koja funkcioniše na način sličan principima hemije materije, npr: hemičar pomoću hemije materije može da stvori smrtonosan otrov mešajući određene elemente, od kojih nijedan (sam po sebi) nije štetan u normalnim proporcijama. Emocije se, slično ovome, mogu kombinovati da budu smrtonosan otrov. Emocije seksa i ljubomore, kada se pomešaju, mogu preobraziti jednu osobu u bezumnu zver.

  Bilo koja ili više destruktivnih emocija u ljudskoj svesti, uz pomoć hemije svesti, stvara otrov koji može uništiti čovekov smisao za pravdu i poštenje.

Comments are closed.