Sledeće Ledeno doba će kasniti!

I zašto to uopšte nije dobra vest

Nemački naučnici su ustranovili da sledeće Ledeno doba na Zemlji vrlo izvesno neće početi još 100.000 godina. I to uopšte nije dobro.

Evo zašto.

Istraživali sa Postam Intituta za klimatske promene su ustanovili da smo mi ljudi uspeli da odložilimo Ledeno doba. I to zbog posledica globalnog zagrevanja.

Oni su upoređivali odnose energije koju Zemlja dobija od Sunca, količinu ugljen dioksida u atmosferi i glacijalnih ciklusa.

Zaključak je da će akumulacija ugljen dioksida u atmosferi odložiti Ledeno doba za najmanje 100.000 godina.

Na prvi pogled to zvuči fantastično. Ali nije. Poslednje Ledeno doba je počelo pre 110.000 godina i trajalo je do pre 12.000 godina. Iako vam LEDENO DOBA ne zvuči kao nešto što želite da doživite, i dalje uživamo u njegovim plodovima. Glečeri su ostavili plodno zemljište koje je omogućilo bujanje života na Zemlji. A previše dugačak period između dva Ledena doba će isušiti i osiromašiti zemljište.

To znači da smo uveliko zašli u Antropocenu, odnosno period kada ljudske aktivnosti utiču na dešavanja na planeti Zemlji. A to znači i da moramo da promenimo naše ponašanje ako planiramo da ostanemo na Zemlji još neko vreme.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *