Severna Koreja priprema se da lansira satelit, tvrde južnokorejski mediji. Ali izgleda da je to samo paravan za nastavak razoja balističkog programa.

AFP podseća da je Severna Koreja već nalazi pod udarom sankcija UN zbog lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa i razvijanja te vrste naoružanja, uprkos upozorenjima.

“Iz više kanala smo saznali da je severna Koreja razvila novi satelit koji je nazvala Kvangmjongsong-5”, izvestio je list “Joongang Ilbo” iz Južne Koreje, pozivajući se na svoje izvore iz vlade.

“Plan Pjongjanga je da lansira satelit, opremljen kamerama i telekomunikacionom opremom, u orbitu”, navodi još list i podseća da je severnokorejski “nuklearni” režim već lansirao satelit “Kvangmjyongsong 4”, i to u februaru 2016, što je već tada okarakterisano kao “zamaskirani” balistički test.

Ovaj najnoviji izveštaj dolazi nakon nedavnog saopštenja Severne Koreje da taj režim ima pravo da razvija sopstveni svemirski program i tehnologiju.

Stručnjaci i analitičari širom sveta, međutim, nisu “mirni” i smatraju da je razvoj svemirskog programa samo paravan za nastavak razvoja interkontinentalih balističkih raketa sa nuklearnim bojevim glavama, kojima Kim Džong Un preti ostatku sveta i zbog kojih je već pod teškim obručom sankcija.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime