Naš svet doživljava šesto masovno izumiranje. Vrste nestaju veoma brzo a za razliku od prethodnih izumaranja kada se to dešavalo zbog erupcija vulkana, asteroida sada se dešava zbog ljudi, piše BBC.

Regionalni sistemi suočavaju se sa kolapsom, rekao je prof. Crardo Ceballos of the National University of Mexico in Mexico Sity.

“Kriza izumiranja je toliko loša da će ono što uradimo u narednih deset do pedeset godina definisati budućnost čovečanstva,” rekao je profesor.

Obimnu studiju profesor Ceballos je radio sa profesorom sa Stanford University Paulom Erhlichom i dr Peter Ravenom sa Missouri Botanical Garden, St. Louis.

Utvrdili su najmanje 515 vrsta koje su na ivici izumiranja. Među njima su etiopski vuk, španski carski orao, žuti papagaj, zlatni lav, zelena otrovna žaba i dr. Ove životinje su na mestima na koja veoma utiču ljudi, pre svega u tropima i suprotropima.

Prema naučnicima kriza izumiranja je egzistencijalna pretnja civiliizaciji, zajedno sa klimatskim promenama i zagađenjem.

Život se uništava užasnim tempom i u ogromnom razmerama.

Takođe se konsttuje da većina ljudi ignoriše ove probleme ne shvatajući koliko se divljih životinjma suočava sa izumiranjem.

Navodi se da je trenutna stopa izmiranja vrsta veća nego u bilo kom trenutku od pre 66 miliona godina, kada je sudar asteroida sa zemljom ubio dinosauruse i mnoge druge vrste.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime