Satovi su bolja investicija od ulaganja na berzu. Prema novom izveštaju Bostonska konsultantske grupe i drugih trgovaca satova, cene polovnih luksuzni satova nadmašile su vrednost S&P 500 indeks akcija.

Naime, cene polovnih luksuzni satova poput Roleksa, Patek Filipa i Audemars Piguetsa imale su prosečni godišnji povrat od 20 odsto od sredine 2018. godine.

I to uprkos tome što su cene nekih polovnih modela pale za trećinu od tržišnog vrhunca u prvom kvartalu 2022. godine.

Izveštaj ukazuje da su luksuzni satovi prihvatljiva alternativna klasa imovine u odnosu na tradicionalna ulaganja poput akcija, obveznica, umetničke slike i vina.

Međutim, tokom dužeg perioda, deonice satova nadmašile su S&P 500 indeks koji je imao godišnji stopu rasta od 12 odsto između 2012. i 2022. godine, u poređenju sa prosečnom stopom od 7 odsto za Roleks, Patek i AP satove.

Pandemija je ubrzala rast cena na sekundarnom tržištu satova, dok su mlađi, imućniji kolekcionari otkrili novi hobi. “WatchBox”, vodeći prodavac prethodno korišćenih satova širom sveta, video je više od 60 odsto transakcija koje se odvijaju online, uz sve veći broj ženskih i mlađih kupaca. tanjug, b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime