Prije svega, Sarajevo. Smješten u srcu Bosne, dom sevdaha, grad različitih pogleda na svijet, mišljenja i stavova, obnavlja svoju dušu, opstaje kao otvorena metropola, te se polako razvija u malo središte kulture. Trenutak za sjećanje.
                                                                                                     Nedim Jahić Bezdomni

Smještaj

Ako se sam pojaviš u Bosni, tu u Sarajevu, sa rancem na leđima, gazeći starom jezgrom grada, uvijek imaj na umu da te samo par pametnih skretanja može dovesti do hostela Posillipo. Besarina čikma, savršena je pozicija za izbjegavanje skakutanja po sarajevskoj kaldrmi u taksijima, odnosno garancija da ćeš do svog kreveta stići na najjeftiniji način. Vlastitim nogama. Većina najzanimljvijih bogomolja, spomenika i kafana se nalazi u samoj blizini, a hostel je na trideset metara od Sebilja i glavne tramvajske stanice na Baščaršiji, te slobodno možeš zaključiti da tu leži vjerovatno najbolji krevet u gradu. Cijena, deset do petanaest eura najviše, ovisno o tome u koje si godišnje doba odlučio banuti u kasabu. Vjerovatno koliko članova broji vesela družina donosi također neke promjene.

Prijevoz

U slučaju da si dijete onolikog Beograda, pregaziti nogama gradsku jezgru Sarajeva i neće biti problem. Ako nekom nesrećom svoje utočište pronađeš tek tamo u Novom Sarajevu ili Novom Gradu, bitno je da se držiš tramvajske pruge. Linija 3 vozi puni krug od Baščaršije do Ilidže, ali ni sa drugim linijama ne možeš mnogo promašiti, jer će te svaka kad tad dovesti negdje. U najmanju ruku do mjesta gdje si ušao. Nemoj se puno ibretiti i ćuditi, tramvaji u Sarajevu idu uvijek i isključivo u krug. Jednom jedinom linijom koja grmi kroz cijeli grad. Taksiji su također jeftini, te su jedina varijanta za vožnju u kasnim satima.

Hrana

Hrana za sitan dinar je svakako najbolja u Barhani, ili glavnom ulicom na Čaršiji (Saračima) ako gaziš možeš naletiti na dobar doner, nećeš se pokajati, čak i u kasne sate. U dnevnoj varijanti uvijek je dobro pojesti sendvič u Primaveri kod Prve gimnazije onako s nogu, a ako ti se traže ćevapi traži ih isključivo po Baščaršiji. Ne biste trebali propustiti ni Haciendu. Nije loše ni od kuće ponijeti, čisto da se ne istrošiš pretjerano na glad.

Kafane

Kafu po danu treba popiti u Ribici. Kada dođeš kod Vječne vatre, pitaj gdje je ulica Kaptol, tu ćeš naći Ribicu. Niko se nije pokajao. Za smiraj u dobre dane, lijepo je produžiti do Radićeve u galeriji Boris Smoje, a lagane kafe u užem centru se uvijek vežu za Ort ili Havanu. Za istraživače bosanskih običaja i sevdaha traži Sevdah Cafe, ako ti je mrsko tražiti sjedi za prvi slobodan sto i shvatit ćeš već nešto.

Večer je svakako najbolje započeti i završiti u kultnoj kafani Babilon u Đulaginoj (koja je blizu onog hostela, što sam ti spominjao ranije), gdje se skuplja raznog svijeta i uvijek ćeš upoznati nekog novog. Između dva odlaska u Babilon, uvijek možeš sletiti do spomenute Barhane, a dobro se raspitati kakva je večer u Balkanu, Undergroundu, City pubu, Celtic pubu ili Haciendi, a to opet ovisi ko šta voli. Šta je za koga, najbolje ti je pitati pijanog prolaznika, on će ti to mnogo bolje objasniti gdje će ti duša. Ponedjeljkom je uvijek zanimljivo otići do kina Prvi Maj, spominjanog u pjesmi Zabranjenog Pušenja, samo je to nešto dalje od Čaršije, pa polako.

Umjetnost

Trebao bi pogledati galeriju ‘Novi hram’ i ‘Mak’, ali ima tu još galerija, najbolje je u trenutku dolaska provjeriti koje su postavke trenutno gdje. Za poseban dojam bosanskog doma, ne biste trebali propustiti Svrzinu kuću, koja je tek nešto iznad Čaršije. Ono što se ne propušta je svakako pozorište, bilo da saznaš za neku predstavu u Obali Akademije, bilo da je to Kamerni teatar 55, SARTR, Pozorište mladih ili veliko Narodno pozorište.

Za filmove je otvoren multipleks Cinema city, a ako ti se gledaju klasici uvijek možeš odletiti do Kinoteke BiH koja se nalazi u Alipašinoj ulici. Tu je i Meeting Point u kojem se često održavaju filmski susreti različitog tipa, a onda ne bi bilo smisla zaboraviti ni Apolo – najstarije kino u Sarajevu (1912) koje se još drži na nogama.

Četiri religije

Kažu da je bitno pregledati, a i ja se slažem, znane bogomolje predstavnice četiri monoteističke relgije. Poseban doživljaj katoličke crkve doživjet ćete u franjevačkoj crkvi Svetog Ante na Bistriku, u okviru koje se nalazi i franjevački samostan. Uz dobrog vodiča lijepo je stići do manje poznatih džamija poput Hadžijske ili neke od džamija na Vratniku, ali će ti trajan utisak ostaviti velika Begova na čaršiji, te Alipašina koja je već u novijem dijelu gradu (ali i dalje u centru). Od pravoslavnih sakralnih objekata najbliže za posjetu su Stara pravoslavna crkva i Saborna crkva, a od jevrejskih tu je Aškenajska sinagoga i već spomenuti Novi hram, koji je danas galerija.

Festivali

Sarajevo je festivalski grad. Pa bi trebao gledati da dođeš ili u vrijeme Sarajevo film festivala (august), a ako si više ljubitelj pozorišta onda u oktobru, kada je internacionalni teatarski festival MESS. U novembru je već Jazz Fest. U zimu stiže međunarodni festival Sarajevska zima, a ljeti su Baščaršijske noći. Pored nabrojanih tu je značajan Teatarfest, te alternativni festivali Anarcho-punk fest, Strip Attack, Queer Fest, Pitchwise, Pravo ljudski festival i mnogo toga još.

Nije loše živjeti ovdje, naleti.

Osnovne fraze na bosanskom:

Dobar dan – Dobar dan
Hvala – Hvala
Vidi budale – Vidi dobričine
Vozdra – Vozdra

Do Sarajeva se iz Beograda autobusom putuje manje od sedam sati, a kolima se stiže za pet.

Pročitajte i naše vodiče za putovanja u: Budimpeštu, Bratislavu, Atinu, Ljubljanu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime