Ruski patrijarh Kiril upozorio je na opasnosti nove tehnologije, interneta i posebno “big data”, odnosno informacija koje se o svima nama skupljaju svakog trenutka. Ili bar mi tako mislimo.

Kritika modernih noviteta nije ništa neobično za Rusku crkvu, ali ovog puta to što Patrijarh kaže ima smisla. Bar delimično.

On je za državnu televiziju Russia-1 upozorio da pametni uređaji poput telefona ili društvenih mreža mogu da dovedu do uzdignuća Đavola, odnosno mračnih vremena koja bi potrajala do kraja vremena.

Sada zamislite Marka Zuckerberga pa će vam biti jasnije o čemu priča.

“Svaki put kada koristite vaše uređaje, bez obzira da li vam se to sviđa ili ne, bez obzira da li ste uključili lokaciju ili ne, neko može da pronađe gde ste, šta vas zanima i čega se plašite”, prenosi BBC.

Patrijarh je upozorio na mogućnost da svi postanemo robovi uz pomoć tehnologije, što bi moglo da dovede do apokalipse. Do ovog dela sve što kaže ima smisla, ali sada postaje malo čudno.

“Antihrist je lik koji će konrotrolisati ceo internet i celu ljudsku rasu. Zato, cela ta struktura predstavlja opasnost.”

Ovo je možda bilo previše dramatično. U svakom slučaju, Patrijarh kaže da ne bi trebalo da se internet kontroliše sa samo jednog mesta.

Tako da kada kaže Đavo verovatno misli na Ameriku a ne na stvarne probleme na temu privatnosti, manipulacije, ugroženih ljudskih prava i demokratije… pa slobodno nastavite da koristite telefon.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime