Evo još jedne bizarne vesti o Rusiji i njenoj propagandnoj mašineriji. Otkriveno je da su ruski mediji izmislili nemačkog profesora. Tačnije, novinari državne agencije u Moskvi Itar-Tass su često citirali stavove nemačkog stručnjaka po imenu Lorenz Haag.

On je tako u intervjuima ruskoj agenciji govorio o aneksiji Krima, podržavajući rusku stranu. Uz to je često ocenjivao kako se zapadni svet raspada i kako obični ljudi podržavaju Rusiju.

A onda je ukrajinski bloger Dmitrij Khmelnitsky, koji sada živi u Nemačkoj, pokušao da dođe do tog profesora. I nije uspeo. Da bi posle malo istraživanja otkrio da zapravo naučnik ni ne postoji i da baš niko od njegovih kolega nikada nije čuo za njega.

Kada je još malo istražio shvatio je da su Rusi napravili i celu priču oko njega, kreirali izmišljene naučne institute i fakultete na kojima je kao bio počasni doktor. Napravili su mu i sajt i izmislili adresu. Naravno ništa od toga nije tačno.

Ovo nije prvi put da ruska propagandna izmišlja stvari kako bi kreirala javno mnjenje u svoju korist i manipulisala svojim građanima.

izvor: by24.org

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime