Rusija: U toku je rat

Prete Norveškoj nuklearnim oružjem

Vest da će se u Norveškoj stacionirati 330 američkih marinaca u bazi Vaernes nije dobro prihvaćena u Rusiji, piše The Local.

Franc Klincevič, zamenik predsednika ruskog Veća za odbranu i nacionalnu sigurnost smatra da je to deo američke pripreme za „globalni napad“. Rusi kažu i da se Norveška ovim potezom pretvorila u metu za potencijalni nuklearni udar.

Rusija je do sada nekoliko puta kritikovala odluku da se 330 američkih marinaca razmesti u Norveškoj.

„Ne postoje objektivni razlozi da Rusija reaguje na ovo. Ali, Rusi trenutno na isti način reaguju na sve što rade NATO članice“, kazala je norveška ministarka odbrane Ine Eriksen Sereide.

Istovremeno, ruski ministar obrane Sergej Šojgu kaže da Rusija povećava vojnu prisutnost na svojoj zapadnoj granici kao odgovor na raspoređivanje snaga NATO saveza.

“Sjedinjene Američke Države i ostali članovi NATO-a aktivno jačaju svoje potencijale na zapadnim granicama Rusije i Belorusije, otvarajući nove baze i razvijajući vojnu infrastrukturu. Postoje stalni pokušaji da nametnu svoju volju koristeći ekonomski i politički diktat, kao i vojnu silu”, rekao je Šojgu.

Šojgu u svom govoru nije istakao konkretne brojke ali prema ranijicim procenama Rusija broj vojnika na svojoj zapadnoj granici želi da poveća za 30.000 ljudi.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *