BBC u velikom tekstu piše o ruskim planovima za novo vađenje nafte i prirodnog gasa na Arktiku. I da li su oni samo paravan za vojne aktivnosti.

Rusija već buši arktičku koru u nemilosrdnim uslovima kako bi došla do netaknutih izvora nafte i prirodnog gasa. Smatra se da se upravo tu krije skoro 30 posto neotkrivenih prirodnih rezervi Zemlje.

A koliko je to bitno Rusiji, govori podatak da su 68 posto ruskog izvoza 2013. godine činili upravo fosilna goriva. Sa druge strane, po nekim procenama, Rusija bi već do 2030. mogla da ostane bez nafte i gasa iz postojećih izvora.

Ali, Arktik je najteže mesto na svetu za bušenje zbog dubokih voda sa debelim ledenim površinama, pa Fondacija za napredne studije, ruske Agencije za razvoj novih tehnologija, planira da pošalje i robote-podmornice. I ne samo to već i Belgorod, najveću nuklearnu podmornicu ikad sagrađenu. Ona će tamo istraživati morsko dno, polagati podvodne kablove i služiti kao platforma za manje podmornice.

Uz sve, Rusi planiraju da prave i podvodne nuklearne elektrane koji bi punile robotske podmornice.

Ali to je možda problem.

Rusija se pokazala kao vrlo nepouzdana po pitanju sigurnosti na moru zbog niza nuklearnih nesreća, piše BBC.  Planira se da prvi podvodni reaktori budu stavljeni u pogon do 2020. godine.

Ipak, izgleda da nisu sasvim jasni stvarni motivi Rusije.

Ruski zamenik premijera Dmitry Rogozin rekao je na konferenciji ranije ove godine da bi arktička regija trebalo da bude “teritorija mira i saradnje”. Ali to nije u skladu sa izgradnjom ruskih vojnih baza i dovođenjem vojnih vozila sa oružjem na to područje.

Rusi jedno rade, a drugo govore, piše BBC.

Neki čak sumnjaju da Rusija zapravo reaktorima želi da napaja sonarnu ogradu kako bi otkrivala i pratila NATO podmornice i da želi da proširi svoju podvodnu teritoriju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime