Rusija pokreće novu istragu o najvećoj misteriji SSSR. Predstavnik regionalnog tužilađtva sa Urala rekao je kako će iskoristiti savremenu tehnologijuui oko 400 stranica materijala o istrazi.

Radi se o slučaju misteriozno nastradalih studenata 1959. godine.

Tada je deset studenata, postdiplomaca Uralskog politehničkog instituta i njihovih prijatelja, skijaša i iskusnih planinara krenulo da osvoji vrh planine Otorten.

Tura je označena kao zahtevna, ali svi su bili iskusni prirodnjaci pa za njih to i nije preveliki izazov. Ipak, obronci Urala pred kraj zime mogu da budu poprilično opasni. Dani su vrlo kratki, temperature u velikom minusu danju i noću. Snežne oluje nisu retkost. Ali sve to po svemu sudeći nema mnogo veze sa ovom pričom.

Posebno je zanimljivo da su planinari od samog početka počeli da vode dnevnik. Koji ne samo da nije olakšao razrešenje misterije, već je i sam izvor zagonetki. U dnevniku se navode kratke crtice, recimo o hrani koju su spakovali ili turi koju planiraju da obiđu. Ali i malo duža zapažanja o prirodi i onome što su videli na putu.

Stvar postaje čudna kada su njihove porodice shvatile da se učesnici ekspedicije nisu vratili kada je to bilo planirano. Krenula je potraga, a skoro mesec dana posle njihovog odlaska i relativno brzo ih pronalaze.

Mrtve.

Ali to je tek početak.

Njihov šator je bio napunjen snegom i isečenih ivica. Otkriveno je da je platno isečeno nožem, iznutra. U šatoru nije bilo nikoga, ali je u njemu pronađena topla odeća i obuća. Noževi, sekire i oprema za prirodu je takođe ostala unutra.

Nastavak priče pročitajte na ovom linku.