Rusija i Nato na ivici sukoba

Nove pretnje: Naša vojska odgovoriće svim raspoloživim snagama

Rusija je optužila Sjedinjene Američke Države za zastrašivanje jer je njihov pomorski razarač doplovio do ruske granice na Baltičkom moru.

Ruska strana je upozorila SAD da će njihova vojska biti prisiljena da odgovori svim raspoloživim snagama na buduće slične incidente. Zastupnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško, izjavio je nakon sastanka Rusije i NATO, prvog posle dve godine, da incident na Baltiku, koji se dogodio 11. aprila pokazuje da neće biti napretka u odnosima dok se američki saveznici ne udalje od ruskih granica.

„To je pokušaj vojnog pritiska na Rusiju. Mi ćemo preduzeti sve mere kako ne bi bili prisiljeni da upotrebimo vojnu silu“, izjavio je Gruško na sastanku sa predstavnicima NATO.

Sa druge strane predstavnici Američke vojske kažu kako je njihov razarač Donald Cook bio na rutinskoj plovidbi blizu Poljske kada su ga agresivno nadletali ruski borbeni avioni.

„Bili smo u međunarodnim vodama“, izjavio je Douglas Lute, američki predstavnik pri NATO.

Američki državni sekretar John Kerry upozorio je da je Cook mogao da otvori paljbu po ruskim avionima koji su ga nadletali protivno pravilima.

Napeto sve u svemu…

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *