Bezbednosni eksperti iz kompanije F-Secure Labs tvrde kako imaju dokaze da je ruska grupa hakera, finansirana od strane zvanične Moskve razvila viruse i malware programe za špijunažu globalnih razmera.

Druga loša vest je da to traje već 7 godina i da su ugroženi i računari evropskih zemalja.

Novi izveštaj ukazuje da su hakeri iz grupe the Dukes koristili najmanje sedam malware alata za krađu osetljivih podataka. Svaki od programa je napravljen za određene tipove računarskih sistema.

Istraživači ukazuju da postoje brojni dokazi koji povezuju hakere sa Ruskom vladom. Tu su recimo poruke u kodu na ruskom, a korišćeno je moskovsko računanje vremena. Uz sve to, mete koje su odabrane su sasvim sigurno zanimljive za ruske obaveštajce. Tu su ambasade, parlamenti, ministarstva evropskih zemalja i Amerike.

Zanimljivo je da grupa nije zaustavila rad ni kada je razotkrivena, što znači da uživa određen vid zaštite.

"Na osnovu misije ove grupe, verujemo da rade za Vladu Rusije. Da li su oni odeljenje ili vladina agencija? Da li su spoljašnji saradnici? Kriminalna banda koja prodaje svoje usluge? Ili grupa patriota? Mi to ne znamo", objašnjavaju istraživači.

Među metama se ističu NATO i EU institucije, Ministarstvo odbrane Gruzije, ministarsva Turske i Ugande, kao i različite organizacije iz SAD, Evrope i centralne Azije.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime