Ruski predsednik otkrio je plan Rusije da lansira seriju misija na Mars i to pre Amerikanaca.

Vladimir Putin rekao je kako će svemirski program početi lansiranjem prve letelice već 2019. godine.

“Planiramo lansiranja letelica bez posade, a kasnije i sa posadom, u duboki svemir, kao deo lunarnog programa i za istraživanje Marsa”, rekao je Putin.

Stručnjaci kažu da je to praktično početak nove svemirske trke u duhu Hladnog rata.

Ruski planovi su predstavljeni neposredno pošto je NASA najavila svoju misiju Mars 2020.

NASA se nada da će joj misija pomoći pružiti odgovor na ključna pitanja o potencijalu za život na Crvenoj planeti. Ali izgleda da će Rusi uraditi sve da ih prestignu…

1 KOMENTAR

  1. Каква гомила небулоза што од стране цара Путка, што од стране новинара. Ово је само јефтин маркетинг за председничку кампању, Русија нема нити капацитете, нити технологију, нити средства да тренутно спрема мисије на Марс, ни са сондама, а камо ли са људском посадом. Прво лансирање 2019-те? Глупост, Земља и Марс су тада на супротним странама Сунца, Марс је доступан за лансирање једном на сваке двије године, значи следећи пут тек 2020-те, зато Амери тада и планирају свој лендер да шаљу. Руска најава није одговор на Mars 2020 програм јер је исти познат већ годинама, него је више да се замажу очи јавности пошто је видљиво да се у САД дешавају крупне промјене у приватном свемирском сектору. Ови стручњаци што најављују нову свемирску трку су кафански стручњаци.

Comments are closed.