Roboti već uveliko preuzimaju fabrike

A siromašni radnici postaju još siromašniji

Do pre nekoliko godina u fabrikama Mohammadi Fashion Sweatersa u Bangladešu stotine radnika ručno je šilo odeću. Danas umesto njih rade roboti.

U poslednje vreme se mnogo piše o robotima i veštačkoj inteligenciji koji ljudima uzimaju poslove, a jedno od tržišta za koje se smatralo da bi moglo da izdrži „napad“ robota bilo je tržište proizvodnje i šivenja odeće. Smatralo se kako roboti ipak ne mogu tako precizno i kvalitetno da prave odeću. Ali to više nije tako, pošto je robotika toliko napredovala da danas roboti i ove poslove mogu obavljati brže i efikasnije od ljudi.

U razgovoru za The Wall Street Journal, Rubana Hug, jedna od direktorki Mohammadi Groupa komentarisala je kako njenoj kompaniji nema smisla da usporava razvoj u kome ide celo tržište, a to je automatizacija. Ovakav nov način proizvodnje omogućio je vlasnicima veći profit i uštede.

Roboti su brži a vlasnici više ne moraju da brinu oko štrajkova, nemira i drugih zahteva radnika.

Ali to je ogroman problem za neke zemlje.

Proizvodnja odeće veoma je bitna za ekonomije nekih zemalja u razvoju poput Indije, Bangladeša, Vijetnama, Indonezije, Kambodže i drugih.

Po procenama, neke azijske zemlje zbog automatizacije mogle bi izgubiti više od 80 posto proizvodnje tekstila, odnosno radnih mesta.

Erik Brynjolfsson, direktor MIT-ove inicijative za digitalnu ekonomiju rekao je kako je zabrinut za zemlje u razvoju koje će se naći na udaru automatizacije.

Takođe, veliki deo proizvodnje, odnosno fabrika će se verovatno preseliti u zapadne zemlje poput SAD jer, kako u njima više neće raditi ljudi, odnosno jeftina radna snaga, troškovi neće biti toliko veliki.

I to nije budućnost. Već je počelo.

Recimo američka kompanija Softwear koja u proizvodnji koristi robote za šivenje sada šije odeću na zahtev. Kada neko na internetu naruči određeni komad robot će ga odmah napraviti i isti dan poslati na kućnu adresu.

Sav proces proizvodnje jei potpuno automatizovan i njime upravljaju roboti.

Postavlja se pitanje šta će tada raditi ljudi koji su radili u fabrikama i da li će uopšte moći da pronađu novi posao.

A prognoze nisu dobre…

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *