Možda još niste čuli, ali roboti već mogu da prepoznaju ko je gej.

Na ovoj zastrašujućoj tehnologiji radi Michal Kosinski sa Univerziteta Stanford.

I to je tek početak.

Veštačka inteligencija će uskoro moći da se koristi i za detekciju emocija, koeficijenta inteligencije ili sklonosti pojedinca da počini određene zločine. Moglo bi se čak odrediti i političko opredeljenje.

Ovaj naučnik poreklom iz Poljske je rad počeo na aplikaciji myPersonality koja se masovno širila Facebookom i do 2012. koristilo ju je više od šest miliona ljudi.

Tada je otkrio kako postoji korelacija između onoga što lajkujemo i toga kakvi smo kao osobe.

Što se najnovijeg otkrića tiče, tvrdi da nikada nije imao nameru da stvori sistem koji otkriva seksualnu orijentaciju pojedinaca. Bilo je to slučajno otkriće.

“Primetio sam uzorke u ljudskim licima i tada mi je postalo jasno da introverti i ekstroverti imaju potpuno drugačija lica. Pomislio sam da sam možda na putu zanimljivog otkrića.”

I bio je.

On objašnjava da postoje nova istraživanja koja pokazuju upravo tu vezu između lica i psihologije, ali da te nijanse nisu vidljive golim okom. Upravo tu do izražaja dolazi nova tehnologija.

“Šokiralo me kad sam otkrio koliko je algoritmima jednostavno da detektuju razlike između gay i hetero osoba. Nije mi bilo jasno kako je to uopšte moguće.”

Naravno, istraživanje se istog trena našlo na udaru kritika. LGBTQ organizacije odmah su tražile od Stanforda da se distancira od ovog “opasnog istraživanja” tehnologije koja bi mogla da se koristiti za progon homoseksualaca u zemljama kao što su Iran ili Saudijska Arabija gde se homoseksualnost kažnjava smrću.

Kosinski smatra da kritičari nisu shvatili šta je hteo da postigne jer je njegova je ideja bila da upozori na opasnost ovakve tehnologije.

Alexander Todorov, profesor sa Princetona koji se i sam bavi istraživanjem veze između lica i psihologije, jedan je od istaknutijih kritičara istraživanja koje je provodio Kosinski i dodaje da je njegov pristup prepun mana. Todorov veruje da je istraživanje koje Kosinski provodi izuzetno etički upitno.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime