Roboti sada i zapošljavaju po firmama

Više nećete moći ni malo da ulepšate istinu o prethodnim poslovima

Da li ste nekada lagali na razgovoru za posao? Ili ste bar malo lepše predstavili neke stvari? Verovatno jeste.

E pa više nećete.

Veštačka inteligencija preuzima i kadrovske poslove. Neke kompanije, poput Unilever, IBM i Dunkin Donuts već koriste robote koji analiziraju vaše facijalne ekspresije tokom razgovora i pomažu zaposlednima u HR kako bi doneli bolje odluke.

Ideja je da otkriju iskrenost, odnosno lažne odgovore, ali i emocije uopšteno. Takođe, daće i preporuku da li ste dobri za taj posao.

Ceo test za posao podrazumeva nekoliko automatizovanih koraka. Recimo, prvo pošaljete CV, onda treba da rešite nekoliko zadataka u formi igara. Oni služe za analizu vaše ličnosti i karaktera u skladu sa zahtevima tog radnog mesta.

Na kraju, tu je i video razgovor sa unapred određenim pitanjima. Robot će sve snimati i analizirati vaše facijalne ekspresije. Onda će se svi podaci uz pomoć software-a koji je razvila kompanija HireVue analizirati i preporuke o idealnim kandidatima će dobiti regruter.

Iako postoje neke prednosti, recimo brzina i to što možete da sve obavite od kuće, maaalko nas plaši cela priča.

Šta ćemo sa ljudima koji su recimo malo nervozni tokom razgovora, ali bi bili odlični kandidati za posao? Šta ako je neko raskinuo vezu i došao na razgovor za posao? Da li će ga robot odmah otpisati? Šta ako je potrebno pojasniti neke stavke u CV i zaista ih predstaviti malo drugačije, bliže istini?

Možda je to svetla budućnost, ali nismo baš oduševljeni…

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *