Putnici koji ulaze u Evropsku Uniju uskoro će morati da odgovore na pitanja carinika robota. A njime će upravljati veštačka inteligencija koja će proceniti da li lažete ili prećutkujete nešto.

Dakle, više nećete moći da malo muljate na temu cigareta i rakije u torbama.

Robot će svima koji ulaze u EU postavljati standardna pitanja o putovanju, ali ako veštačka inteligencija primeti nešto neobično na osnovu vašeg glasa, izraza lica ili gestikulacije postaće skeptična pa će vam postaviti još neka pitanja, objašnjava Keeley Crockett sa Manchester Metropolitan University koji je uključen u razvoj sistema.

Ako vas zanima na koja pitanja ćete morati da odgovorite, ona su dosta standardna. Recimo da potvrdite ime i prezime i da objasnite svrhu putovanja.

Neki stručnjaci su ipak zabrinuti i smatraju da tehnologija ne može dovoljno efikasno da prepozna laž i da će zbog toga mnogi nevini ljudi imati neprijatnosti.

Robotski carinici će biti u test fazi na nekim aerodromima i određenim granicama EU, među kojima je i ona u Mađarskoj. Dakle spremite se za neprijatan razgovor sa Terminatorom.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime