Grupa australijskih naučnika napravila je sistem veštačke inteligencije koji može da predvidi da li ćete skoro umreti. Za to im je potrebna samo slika vaših organa.

Naučnici sa Univerziteta Adelejd iskoristili su veštačku inteligenciju da bi analizirali medicinske snimke grudne duplje kod 48 pacijenata. Sistem je u čak 69 posto slučajeva tačno predvideo smrt pacijenta u narednih pet godina.

Iako se radilo o malom broju pacijenata uključenih u istraživanje, naučnici su uvereni da bi računari, u budućnosti, (uz pomoć veštačke inteligencije) mogli da obavljaju dijagnostički posao za koji je, inače, potrebno dugogodišnje usavršavanje lekara.

Većina trenutno dostupnih analitičkih sistema može da prepozna i dijagnostifikuje bolesti, ali ne i da da procenu “roka trajanja” pacijenta.

“Umesto da se fokusira na dijagnostifikovanje bolesti, automatizovani sistem može da predvidi krajnji rezultat na način na koji to lekari ne mogu – koristeći velike količine podataka i otkrivajući prikrivene uzorke koji se ponavljaju”, ističu naučnici.

Sličan sistem nedavno su razvili naučnici na Londonskom institutu za medicinske usluge. Njihov sistem može da odredi da li će pacijent da umre od srčane bolesti u toku nerednih godinu dana, i to sa verovatnoćom od 80 odsto

Poređenja radi, lekar to isto može sa uradi u otprilike 60 odsto slučajeva. Izvor: b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime