Robote će smatrati odgovornim za svoje postupke

A robote ubice?

Sve je jasnije da će roboti uskoro preuzeti mnoge poslove koje danas obavljaju ljudi. Od vožnje automobila i kamiona, preko analitičkih poslova pa do robotskih vojnika.

I toga se mnogi plaše. Odnosno, ko će biti kriv ako recimo vojska robota počini ratne zločine? Ili, da li će robot koji upravlja vozilom odlučiti da ubije vozača ili dve osobe na putu ako bude imao takav izbor.

Tako je u Evropskom parlamentu prošao predlog zakona koji nudi rešenje pravnog statusa robota. On znači da bi roboti bili odgovorni za svoje postupke ili propuste. A dobiće status elektronskih osoba.

U izveštaju se ukazuje na to da roboti i drugi oblici veštačke inteligencije, kao što su botovi i androidi pokreću novu industrijsku revoluciju.

Ali što su roboti autonomniji, manje ih vlasnici, korisnici i proizvođači mogu smatrati “alatom”. Zbog toga treba doneti nova efikasna pravila.

Independet podseća kako je Google predstavio robota nalik psu koji može da čisit kuću. Nešto kasnije, nemački istraživači su saopštili da su već u procesu stvaranja veštačkog nervnog sistema koji će robotima omogućiti da osećaju bol. Naravno, ostaje pianje etike i kako će veštačka inteligencija birati u donošenju teških odluka, recimo kod neizbežnih sudara automobila.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *