U kom se smeru vrti Zemljino jezgro, misterija je koju naučnici pokušavaju da razreše vekovima. Čini se da su u tome sada uspeli.

Naučnici Univerziteta u Leedsu godinama prate seizmološke podatke o prolascima potresa kroz jezgra a rezultati su ih doveli do novog otkrića.

Prema novom modelu jezgra, koji je sastavljen od gvožđa u čvrstom stanju, ”superrotira” u smeru istoka, što znači da se kreće brže od ostatka planete.

A Zemljino spoljnje jezgro, sastavljeno uglavnom od tečnog gvožđa, rotira u suprotnom smeru, prema zapadu.

Čvrsto Zemljino jezgro je otprilike veličine Meseca. Oko njega se nalazi tekuća spoljna kora, čije kretanje stvara geomagnetsko polje.

Kako unutarnje jezgro raste, toplota koja se oslobađa tokom procesa prelaska u čvrsto stanje, služi kao pogon za konvekciju kore, što dovodi do stvaranja magnetskog polja. Bez njega naša planeta ne bi bila zaštićena od radijacije Sunca i život kakav znamo ne bi postojao.

S obzirom da se Zemljino unutrašnje magnetno polje stalno menja naučnici očekuju da će se i elektromagnetna sila koja gura jezgro takođe menjati s vremenom, kao i da je tokom zadnjih 3.000 godina dolazilo do promena u smeru kretanja spoljnjeg jezgra.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime