Rešena misterija tamne materije???

Blizu smo

Naučnici su postigli veliki napredak na polju rešavanja jednog od najvećih pitanja astronomije – od čega se sastoji tamna materija. Koja inače čini 85 odsto svemira, ali je iz nekog razloga ne vidimo.

Baš kao što je profesor Piter Higs ukazao na postojanje bozona, tako još od 1977. godine postoji teorija prema kojoj se tamna materija sastoji od aksiona, hipotetičkih elementarnih čestica.

I dok je Veliki hadronski sudarač u CERN-u 2013. godine potvrdio pretpostavke profesora Higsa, što je naučniku donelo Nobelovu nagradu, pronalaženje čvrstih dokaza o postojanju aksiona već decenijama je nedostižno.

Ipak, tim stručnjaka iz Istraživačkog centra “Desi” u Nemačkoj uspeo je pomoću superkompjutera da izračuna kolika bi bila masa aksiona ukoliko bi se tamna materija sastojala od te čestice.

Ustanovljeno je da je reč o masi između 50 i 1.500 mikroelektronvolti, što je 10 milijardi puta lakše od elektrona.

Ovaj ključni delić dokaza omogućiće fizičarima da krenu u potragu za ovom izuzetno malom česticom u stvarnom svetu.

Broj aksiona bi, prema kompjuterskim proračunima, trebalo da iznosi 10 miliona u svakom kubnom centimetru svemira. A pošto tamna materija ima tendenciju da se grupiše gušće na određenim mestima, Mlečni put trebalo bi da sadrži otprilike milijardu aksiona po kubnom centimetru, prenosi Independent.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

1 comment on “Rešena misterija tamne materije???”

  1. Tamna materija nije 85% materije nego recimo oko 25%, 70% je tamna energija a samo 5 ovo vidljivo.Mada sad se proveravaju udaljenosti nekih supernova na osnovu kojih je zakljuceno da svemir ubrzava.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *