Recikliranje plastike krije laži velikih kompanija. Mnogi ekolozi su decenijama ubeđeni da sortiranjem svoga smeća i odvajanjem plastike pomažu u njenom recikliranju. Ali sada, posle istraživanja koje je sprovela organizacija NPR i PBS jasno je da to nije tako i da su velike kompanije decenijama lagale građane.

Konstatovano je da velika većina plastike neće nikada biti reciklirana. Za poslednje četiri decenije manje od 10% plastike je reciklirano.

Prema sprovedenom istraživanju vidi se da su naftne i gasne kompanije proizvođači plastike i pored toga što su davali milione na reklamu, bili sigurni da neće moći da ispune obećanja o recikliranju.

Plastična industrija je trošila milione svake godine promovišuću recikliranje putem oglasa, raznih projekata i ubeđujući javnost da se plastika reciklira. Ali istraživanje je pokazalo da njihova interna dokumenta pokazuju da su zvaničnici tih firmi znali da recikliranje većeg dela plastike nikada neće biti ekonomski održivo.

U poslednje dve decenije rastu pokreti za očuvanje prirode koji promovišu zabranu ili suzbijanje upotrebe plastike. Da bi se oduprli ovakvim inicijativama plastičari su krenuli još žešće u priču o reciklaži plastike kako bi povećali njenu prodaju.

Tako je u jednom internom dokumentu firme koja proizvodi plastiku rečeno: ako javnost misli da recikliranje funkcioniše, neće se brinuti za životnu sredinu.

Zvaničnici firmi koje proizvode plastike kažu, nismo uspeli u prošlosti, ali se sada radi na pronalaženju efikasnijih i ekonomičnijih načina za njeno recikliranje. Da li su ovog puta iskreni? Po svemu sudeći nisu.

Stručnjaci su naveli da očekuju da će se ukupna proizvodnja plastike do 2050. godine ipak utrostručiti. A već sada je plastika rasprostranjena više nego ikad i teže je reciklirati. Proizvode se i složenije vrste plastike koju je uopšte nemoguće reciklirati, kaže se u istraživanju NPR i PBS.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime