Energetska pića definitivno nisu baš najzdravija stvar za vas, pre svega zbog puno šećera i kofeina. Ali su pravi eliksir zdravlja u poređenju sa napicima iz ne tako davne prošlosti.

Jedno od popularnijih pića iz dvadesetih godina prošlog veka bio je RadiThor. Prodavao se u flašicama od 0,3 dcl i koštao je jedan dolar (u današnje vreme to bi bilo 15-ak dolara, odnosno 1.700 dinara).

A uz to je imao pravu energiju. Tačnije, radioaktivni radijum.

Što je trebalo da povećava elan i energiju onih koji ga piju.

Ne samo da proizvođač nije smatrao bitnim što prodaje radioaktivno piće, već ga je reklamirao kao lekovito. Između ostalog, tvrdio je da leči impotenciju, pa je tako bio prilično popularan među muškarcima. Već tada se znalo da radijacija nije baš dobra za nas.

Jedan od poznatijih kupaca bio je američki biznismen Eben Byers, koji je 3 godine svakodnevno pio najmanje jednu flašicu RadiThora.

Na kraju je umro od radijacije u mukama.

Sahranjen je u olovnom kovčegu pošto je bio previše radioaktivan.

Zanimljivo je da su zbog visoke cene RadiThor mogli da kupe samo bogataši, koji su se trovali radijacijom. Na kraju, američka vlada je zatvorila fabriku koja ga je proizvodila, a sa tržišta je nestao 1932. photo via: orau.org

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime