Rad od kuće i privatan život sada su potpuno izmešani. Svakodnevno se dešava da više ne možete da odvojite vreme za rad od vremena koje pripada samo vama i porodici. Sve je izmešano i zbrkano, porodični i radni život se pomešao. Mnogi se žale da je teško naći ravnotežu, pogotovo ako imaju naporne šefove kojima je posao najvažnija stvar na svetu i rade danju i noću.

Naravno, sve to utiče na mentalno i fizičko zdravlje zaposlenih.

Rad od kuće

Zato treba napraviti jasnu distancu između vremena kada se radi i vašeg vremena kada odmarate, čitate, plivate, šetate, igrate tenis, lenčarite.

Treba slušati stručnjake a evo i njihovih saveta kako odvojiti radni dan od vašeg slobodnog vremena.

Prvo je važno tačno odrediti vreme kada počinjete i završavate radni dan. Onda se trudite da ne otvarate poštu kada radno vreme prođe, da ne zakazujete sastanke van radnog vremena i da sve poslove završite na vreme. Kada vam prođe radno vreme isključite vaš aktivni status i posvetite se sebi.

Na žalost ima zahtevnih poslodavaca pa to nije moguće a vama je stalo do tog posla pa se morate prilagoditi ili tražite novi posao.

Odvojite dvadesetak minuta za svakodnevno vežbanje i budite uporni to je važno za mentalno i fizičko zdravlje. Osećaćete se bolje znajući da ste uradili nešto korisno za sebe.

Veoma je važno odvojiti vreme za svoje najbliže. Igrajte se sa svojom decom, svi zajedno šetajte, vozite rolere, bicikle, razgovarajte o tome kako je ko proveo dan i šta planirati za vikend.

Družite se sa prijatejima ili članovima porodice koji nisu sa vama preko neta. Tako ćete učestvovati u njihovim životima iako nisu kraj vas.

Ako imate dovoljno slobodnog vremena osmislite ga tako što ćete naći neki hobi. Možete da napravite bašticu u kući, to vas je oduvek privlačilo. Možete nešto da pravite, da štrikate, šijete, da pišete dnevnik ili knjigu, da naučite neki jezik.

Vikendom obavezno izađite iz kuće i krenite u prirodu. Izbegavajte gužve, hodajte po šumi, livadici, osluškujte ptice i zvuke oko vas. Ako ste napolju sa porodicom osmislite zajedničkko vreme, smislite šta decu prvlači, šta svi volite da radite.

Važno je da se vikendom isključite od posla, naravno ako je to moguće. Ta dva dana predaha će vas sasvim obnoviti i dati snagu da nastavite dalje. Volite sebe i izborite se za svoje vreme koje ćete provoditi onako kako želite.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime