Putovanja posle korone će se desiti. Pre ili posle. Samo kada se život bude vratio u normalu da li ćemo putovati kao i do sada ili će se i tu uvesti neka nova pravila, pitanja na koja danas niko ne zna odgovor.

Ono što je sigurno je da će se mnogo toga promeniti u životima svih nas.

Ovih dana u mnogim zemljama zvaničnici pozivaju ljude da se vrate na posao, otvaraju se firme, škole. Slično je i u Srbiji. Ali se još niko ne usuđuje da planira putovanje ili odmor. A turističke agencije beleže velike gubitke i pokušavaju da smisle kako će raditi u budućnosti.

U vremenima pre covida 19 turizam je bujao. Pogotovo su bili aktuelni “divlji” predeli a najezde turista su i takvu kontrolisanu divljinu doveli do ivice propasti.

Kruzeri su horde turista dovodili do divnih obala, ostavljajući za sobom gomile đubreta i turiste koji su za razgledanje znamenitosti imali tek sat ili dva.

Takođe veliki broj turista koji posećuju najpoznatije muzeje, piramide, izložbene prostore naterali su ljude koji brinu o njima da zaštite kulturno blago ograničavanjem poseta. Mnogi se već godinama pitaju šta uraditi sa đubretom koje ostaje iza turista u vek krhkom eko sistemu egzotičnih zemalja. Sa tim problemom su se teško borila i mnogo bogatija društva. A o ruiniranju koralnih grebena, morskih staništa da se i ne govori.

Sada se postavlja opravdano pitanje, šta će biti sa masovnim globalnim turizmom i da li će ovaj virus podstaći ljude na drugačija razmišljanja u pravcu zaštite čovekove okoline.

Za sada se tek skromno najavljuje da će biti moguće letovati ove godine recimo u Turskoj ili Grčkoj, ukoliko se situacija poboljša.

Aviokompanije nude vaučere, pozajmice za otkazane letove. Povraćaj novca se uglavnom ne nudi ili je moguć tek za koju godinu. Mnoge kompanije su već za sva vremena zaključale svoja vrata a zaposleni dobili otkaze.

Veliki broj ljudi će izgubiti svoj novac zbog otkazanih letova. Stručnjaci savetuju da ne otkazujete letove odmah već da sačekate da biste videli da li aviokompanija sama otkazuje let, jer ćete tada imati pravo na povraćaj novca.

Kako god posmatrali novonastalu situaciju svi su na gubitku. Sigurno je jedino to da svi jedva čekaju da se život polako normalizuje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime