Ako ste anksiozni, nauka kaže da ste savršen kandidat da vas ujede pas. Rezultati studije sprovedene u Velikoj Britaniji pokazali su da psi triputa češće ujedaju ljude nego što to pokazuje zvanična statistika.

Takođe, otkriveno je da psi najčešće grizu anksiozne ljude koji to gotovo nikad ne prijave niti potraže medicinsku pomoć.

U studiji je učestvovalo oko 700 stanovnika grofovije Češir, a istraživači su sprovodili anketu od vrata do vrata, piše Pet Magazine.

Ispitanici su odgovarali na pitanja da li ih je nekada ujeo pas, koliko im je tada bilo godina, da li je pas bio njihov, ulični ili od drugog vlasnika, i da li su zatražili medicinsku pomoć. Takođe, ispitanici su popunili i psihološki test.

Ono što su istraživači ustanovili jeste da je broj ujedenih osoba u Češiru znatno veći od državnog proseka, odnosno, tri puta veći nego što pokazuje statistika. Takođe, muškarci imaju duplo veću šansu da ih tokom života ujede pas.

“Oko 44 odsto ispitanika pas je ujeo pre 16. godine života, a 55 odsto ispitanika ujeo je pas kojeg nikad ranije nisu videli. Psihološki testovi su otkrili da što je osoba psihički nestabilnija, to je veća šansa da će je pas ujesti i obrnuto – što je osoba manje anksiozna, depresivna i sklona iritiranosti, manja je šansa da će ‘zaraditi’ ugriz”, objasnio je vođa studije Kari Vestgart s Univerziteta u Liverpulu. b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime