Arheolozi su iskopali 300.000 godina stare fosilne kosti pračoveka i to su najstariji ostaci Homo sapiensa do sada pronađeni.

Pronađene kosti imaju i primitivne i moderne osobine, čime su otkrivene rane, do sada nepoznate faze razvoja ljudske vrste.

Fosil je pronađen u arheološkoj iskopini u Maroku po imenu brdo Irhoud. Na ovom lokalitetu prve kosti su pronađene 1960. godine i njihova starost prvobitno je procenjena na blizu 40.000 godina. Međutim, naučnici su pronašli još ostataka i otkrili da su mnogo stariji.

Zajedno sa ljudskim kostima pronađeni su i ostaci životinjskih kostiju, kao i kamene alatke, što znači da svi ostaci datiraju iz istog perioda. Upravo su preko kamenih alatki naučnici mogli da odrede starost ljudskih kostiju na više od 300.000 godina.

Na osnovu ostataka lobanje naučnici su rekonstruisali izgled ovih praljudi i došli do zaključka da su osobine lica veoma slične današnjim ljudima, dok je mozak primitivniji. Zato naučnici misle da su prastanovnici brda Irhoud pripadali ranoj fazi Homo sapiensa.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime