Srednja klasa polako nestaje. Vidite, sve je manje ljudi koji imaju dovoljno velika primanja da bi mogli da se smatraju srednjom klasom, a sve je veća nejednakost između bogatih i siromašnih.

Zato je naučnik William Hanson napravio istraživanje koje je pokazalo kako možete da ustanovite da li pripadate srednjoj klasi. Jednostavno je, samo izbrojte da li imate neke od ovih stvari:

1. Smart TV
2. Novi usisivač
3. Roštilj
4. Gramofonske ploče
5. iMac
6. Nutribullet
7. Samsonite kofer
8. Peć na drva (i to ne zato što vam je to najjeftinije)
11. Slavina sa opcijom puštanja kipuće vode
12. Jacuzzi

Ako nemate ni jedan od ovih predmeta vi ne pripadate srednjoj klasi.

Ako imate od jednog do tri od nabrojanih predemta na granici ste srednje klase.

Ako imate 4 do 8 nabrojanih stvari nalazite se u zlatnoj sredini srednje klase i verovatno zarađujete više od proseka.

Ako imate svih osam vi ste dobrostojeća srednja klasa.

Srednja klasa je izraz koji se u najširem smislu koristi za pojedince i društvene grupe koji se nalaze na sredini hijerarhijske lestvice određenog društva, odnosno između više ili vladajuće, odnosno niže ili potlačene klase.

Najčešća i najjednostavnije određivanje srednje klase je bilo vezano uz društvene grupe i slojeve koje ne drže vlast i uticaj u nekom društvu, ali uživaju ekonomsku nezavisnost, a samim time i bolji životni standard od najnižih slojeva. Kroz istoriju su se u srednju klasu najčešće uvrstavali nižerazredni činovnici, vojnici, sitni trgovci, preduzetnici, imućniji seljaci ili sitni zemljoposednici.

U današnjem svetu se često pod pojmom srednja klasa podrazumeva društveni sloj čiji pripadnici sebi i svojim porodicama bez većih problema mogu priuštiti “pristojni” standard vezan uz savremena dostignuća civilizacije, odnosno sav prihod ne troše isključivo za zadovoljavanje najelementarnijih egzistencijalnih potreba.